Dvě samice nejkrásnějších opic světa si hrají na Popelky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Dvě samice nejkrásnějších opic světa si hrají na Popelky!

Ding ochutnává první úlovek.
Ding ochutnává první úlovek. (Foto Zoo Chleby)

Hra na Popelku náramně baví dvě samice nejkrásnějších opic světa langur duk v Zoo Chleby na Nymbursku. Ding a Yai projevují při vybírání oříšků z hromady barevných míčků mistrovskou zručnost.

Zábavou, kterou pro ně chovatelé připravují, se obě udržují v dobré psychické i fyzické kondici. Míčky prohrabou, prozkoumají a mezi nimi hbitě najdou a šikovnými prstíky vytáhnou dobrotu. Jeden oříšek po druhém vyberou během chvíle. „Dostávají je takto občas a nepravidelně, aby se nenudily. Jejich hlavní stravou jsou listy, zejména ostružiník, maliník a listí dovážené z Asie,“ upřesnil lektor Zoo Chleby Jaroslav Dufek.

Jsou vybíraví

Languři jsou v jídle vybíraví. Dávají přednost mladým lístkům. Staré listy, nezralé či přezrálé plody hází ve velkém množství na zem. V přírodě obvykle nepijí, stačí jim voda z potravy.

Speciální žaludek

V potravě není žádná živočišná bílkovina. Mají speciálně uzpůsobený žaludek. Bakterie v něm rozkládají listovou celulózu. Kvůli tomuto způsobu trávení mají nafouklé břicho a říhají.

Opice v akci!

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.