Dlouhých 15 let čekání skončilo: V Plzni se líhnou unikátní agamy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dlouhých 15 let čekání skončilo: V Plzni se líhnou unikátní agamy!

Stromová agama v plné kráse.
Stromová agama v plné kráse. (Foto Zoo Plzeň K. Misíková, J. Doxanský)

Dlouhých patnáct let čekali v plzeňské zoo na úspěšný odchov stromových agam z Nové Guiney. Mláďat plaza, který nemá český název, se vyklubalo pět a dalších sedm vajec je v inkubátoru.

První pár agam získala zahrada v roce 2008, záhy ale uhynula samice a vidina získání nové tehdy byla v nedohlednu. Ještěří „vdovec“ se tak přestěhoval k soukromému chovateli, od kterého získala v roce 2015 zoo tři potomky původního plaza. Dospělosti se dožily dvě samice. Předloni k nim přibyl dospělý samec. Na velkou vášeň to zpočátku nevypadalo.

„Na větvích nehnutě sedící zvířata žádné známky kontaktu nejevila. Začaly panovat obavy, že agamy nemusejí být navzájem reprodukčně kompatibilní,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Slibně vypadající snůška z loňského září nedopadla a vejce nalezená v prosinci putovala do inkubátoru. Tam se v březnu začala líhnout mláďata. Pokud vše klapne, dočkají se v zoo celkem dvanácti malých ještěrů.

Expozice Akva Tera

Poměrně velcí ještěři s nápadně zvětšeným hrdlem a šupinatým hřebenem na hřbetě mají jen latinský název Lophosaurus dilophus. Obývají tropické deštné lesy Nové Guiney a několik přilehlých ostrovů. V Plzni návštěvníci uvidí dospělé plazy v expozici Akva Tera, mláďata jsou zatím v zázemí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.