První mládě klokána rudokrkého v Zooparku Zájezd: Nejlépe je u mámy v kapse | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

První mládě klokána rudokrkého v Zooparku Zájezd: Nejlépe je u mámy v kapse

Samice nosí mládě až 40 týdnů.
Samice nosí mládě až 40 týdnů. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoopark Zájezd/Jitka Jonáková)

Miniborci jsou mláďata klokanů a nový přírůstek v Zooparku Zájezd na Kladensku není výjimkou. Náročnou cestu po narození do matčina vaku zvládl a teď už zkoumá svět kolem sebe.

Když se klokáně narodí měří sotva dva centimetry. Přestože je zcela nesamostatné, musí samo vyšplhat po matčině břiše do vaku, v něm najít struk, uchopit ho do tlamičky a přisát se k němu. Porod u klokanů je nepostřehnutelný, a tak chovatelé mohou jen odhadovat, že se tenhle prcek narodil koncem prosince. „Poprvé vykoukl z vaku 17. března. Je to náš první odchov klokanů rudokrkých,“ říká mluvčí zooparku Daniel Koleška. Většinu času mládě ještě tráví u matky ve vaku. Občas už ale vyleze a chvíli poskakuje kolem ní.

Skromní jedlíci

Klokani se živí výhonky trav, bylinami a listy. Jsou přizpůsobeni k příjmu poměrně chudé potravy. V obdobích sucha se spokojí i s bylinami, kterými by ostatní zvířata pohrdla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.