Cvrlikající obři v Zooparku Zájezd: Ta má ale kusadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Cvrlikající obři v Zooparku Zájezd: Ta má ale kusadla!

Jedna vylíhnutých kobylek. Ještě několikeré svlékání...
Jedna vylíhnutých kobylek. Ještě několikeré svlékání... (Foto Zoopark Zájezd/Daniel Koleška)

Obři hmyzí říše, jedny z největších kobylek na světě Siliquofera grandis, se vylíhly v Zooparku Zájezd na Kladensku. Silná kusadla dospělých budí respekt. Přesto máma tátu po sexu neschroupala, život si totiž vykoupil darem.

Pár velikánů má třicet potomků. U nich na rozdíl od kudlanek nekončí milostné vzplanutí pro nápadníka smrtí. „Při páření samec předá samičce spermatický obal. Ta spermatofor obsahující bílkoviny po ukončení aktu pozře, a získá tak potřebnou energii na kladení vajíček,“ vysvětluje mluvčí zooparku Daniel Koleška. Siliquofera grandis jsou vegetariáni a v zooparku si nejraději dají listy ostružiníku či maliníku, jejich kusadlům je ale radno se vyhnout. Kousnutí může být velmi bolestivé. Proto je při přemísťování berou chovatelé raději za křídla.

Žijí jen jeden rok

Vajíčka těchto kobylek jsou až 14 mm dlouhá a 3,6 mm široká. Zhruba po třech měsících se z nich líhnou larvy a po dalších třech projdou posledním svlékáním. Dospělé kobylky pak mohou žít rok i o něco déle. Dorůstají délky až 13 cm s rozpětím křídel 27 cm a váhou i více než 30 gramů.

Od listu k nerozeznání

Zahlédnout byť velkou kobylku, jejíž domovinou jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie, chce bystré oko. Maskují se tak, že vypadají jako list, proto i šetří pohybem. Pokud je něco vyplaší, dokážou skákat i kousat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.