Dvouměsíční urzon kanadský: Nebojácně šplhá za svou mámou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dvouměsíční urzon kanadský: Nebojácně šplhá za svou mámou

Mládě se narodilo letos 25. dubna.
Mládě se narodilo letos 25. dubna. (Foto Zoo Praha/Oliver Le Que)

»Rozcuchaný«, ostnatý sympaťáček objevuje venkovní expozici v Zoo Praha. Dvouměsíční mládě urzona kanadského je samostatné a velmi zvídavé.

Kdo chce nový přírůstek rodinky pozoruhodných severoamerických hlodavců zahlédnout, musí hledat spíše ve výškách. Stejně jako rodiče rád a skvěle šplhá. „Urzoni jsou k tomu vybaveni silnými drápy a měkkým povrchem dlaní i chodidel,“ vysvětluje kurátor savců Pavel Brandl. Na stromech tato zvířata i spí, stočena do koule, a to často i na nečekaně tenkých větvích. Mládě má prý povahu podobnou jako jeho otec Monty, který do Zoo Praha přicestoval z Hamburku.

„Je kontaktní, nebojácné a zkoumá všechno kolem sebe,“ dodává kurátor. Pohlaví mláděte chovatelé zatím potvrzeno nemají, ale tipují, že jde o samičku. Veškerou péči o potomka zajišťuje u urzonů matka. Už brzy se k ní a mláděti ale připojí také táta Monty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.