Hyena v Zoo Na Hrádečku se pyšní potomkem: Holka, nebo kluk? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hyena v Zoo Na Hrádečku se pyšní potomkem: Holka, nebo kluk?

Pyšná matka se s potomkem vystavuje na sluníčku.
Pyšná matka se s potomkem vystavuje na sluníčku. (Foto Mirka Kočí)

První den na světě a už svého novorozeného potomka vynesla hyena skvrnitá Shakira na sluníčko. Mládě bedlivě střeží a ochraňuje.

Shakira je zkušená matka. V Zoo Na Hrádečku v Horní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce už je to se samcem Diegem její sedmý odchov. Zda je nynější mládě kluk, nebo holka, zatím chovatelé nepoznají, přestože na bříško mrněti, když ho máma nese v tlamě, je dobře vidět. „Určit to je složté. U hyen mají samci i samice penis. Zda je to on, či ona, se ukáže, až když začnou být pohlavně aktivní,“ vysvětluje zooložka Eliška Dufková. Zatím je hlavní, že mládě, kterému je dnes týden, je v pořádku a s chutí saje mateřské mléko.

Teprve sedm let

Zoo je pro veřejnost otevřené teprve sedmou sezonu. Žije zde přes 200 druhů zvířat. Mezi ně patří např. guerézy angolské, které v současné době chovají jen další čtyři zoo v Evropě.

Odešla do světa

Předchozí mláďata plodného páru hyen skvrnitých již odcestovala do Malkia parku, který je nejmladší zoo na Slovensku. Další našla domov v zoo v Brazílii a ve Francii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.