Opice utekly z děčínské zoo: Makaky vypustil zfetovaný vandal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Opice utekly z děčínské zoo: Makaky vypustil zfetovaný vandal

Část tlupy makaků, kteří utekli.
Část tlupy makaků, kteří utekli. (Foto Zoo Děčín)

Zfetovaný návštěvník děčínské zoo způsobil zahradě veliké potíže. V pondělí kolem osmé hodiny večer přelezl plot do zahrady a u výběhu makaků poškodil elektrický ohradník.

„Chtěl si s makaky podat ruku a zřejmě ji prostrčil skrz. Když dostal ránu, poničil tři spodní dráty a utekl,“ řekl Aha! zoolog Roman Řehák. Ze zahrady utekla šestice nebezpečných opic, které se usídlily ve větvích stromů na Pastýřské stěně. Tři další, včetně jednoho mláděte, zůstaly v areálu zoo. Ošetřovatelé včera čekali, zda se zvířata sama vrátí. „Věříme, že se večer pomalu stáhnou zpět do zoo. Proto jsme také nechali areál uzavřený, aby opice nic nerušilo,“ řekl odpoledne Roman Řehák.

Viníka už včera vyslechla policie. „Ze zoo došel až k nedaleké restauraci Nebíčko, kam se vloupal a poškodil několik věcí. Jsou tam čidla napojená na centrální pult ochrany, která vyslala signál, a na místo vyrazila naše hlídka i s psovodem. Muže jsme následně předali policii,“ uvedl šéf děčínských strážníků Marcel Horák. Muž je místní známá firma, která dělá ve městě nepořádek a obtěžuje okolí. Tentokrát byl navíc pod vlivem drog. „Test na přítomnost drog v těle zadrženého vyšel s pozitivním výsledkem na THC,“ doplnila policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Můžou být nebezpeční!

Opice mohou být nebezpečné, zvláště pak mohutný samec, který má kolem deseti kilo. „Makak může v krizové situaci zaútočit a to by mohlo skončit až chirurgickým zákrokem. Proto je důležité, aby se je lidé nesnažili sami chytit, ale raději okamžitě informovali zoo, kde opice zahlédli,“ upozornil zoolog a vyzval turisty, a především pejskaře, aby návštěvu oblíbené lokality prozatím odložili.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.