Rádce Aha! Mandarinky: Vsaďte na oranžové zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Mandarinky: Vsaďte na oranžové zdraví

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Voňavé mandarinky k předvánočnímu i vánočnímu času neodmyslitelně patří. Tyto malé oranžové vitaminové bomby se snadno oloupou, jsou šťavnaté, sladké a v kuchyni také naleznou široké uplatnění od šťáv přes kompoty až po zákusky.

Středně velká mandarinka obsahuje 24 mg vitaminu C, dále vitamin A, draslík, železo a flavonoidy. Důležitá je i složka vlákniny a antioxidantů, které bojují v těle proti volným radikálům.

  1. Zdravé srdce, ledviny a nervy Právě obsah vitaminu C a draslíku má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Draslík snižuje krevní tlak, je důležitý pro správnou funkci ledvin, svalů, nervové soustavy, kostí a srdce. Flavonoidy zase pozitivně působí na průtok krve v tepnách.
  2. 2. Posilte imunitu Mandarinka má v sobě 27 mg vitaminu C na 100 g. Konzumací tedy posílíte imunitní systém právě v této době, která přeje virózám i covidu-19.
  3. 3. Prevence proti cukrovce a rakovině Mandarinky jsou plné antioxidantů. Ty působí proti volným radikálům, a tím pádem jako prevence proti vzniku cukrovky, srdečního onemocnění a dokonce i rakoviny.
  4. 4. Zlepšuje náladu Když mandarinku oloupete, kůra se silně rozvoní. Silice v kůře zlepšují náladu, zklidňují mysl a pomáhají s usínáním. Mandarinkovou vůni si pochvalují i lidé trpící migrénou. Přidejte pár kapek éterického mandarinkového oleje do aromalampy nebo koupele. S kapkou mandarinkové silice v tělovém mléce získáte bojovníka proti celulitidě a striím, křečím v lýtkách či špatným snem.
  5. 5. Ideální při hubnutí Hodně šťávy, vitaminy a minerály předurčují toto exotické ovoce ke zpříjemnění vašich očistných dní. Dvě kila mandarinek a dostatek vody během jednoho dne vám občas pomůže odlehčit trávení, aniž byste trpěli hladem nebo chutí na sladké. Navíc mandarinky obsahují synefrin, látku, která pomáhá při spalování tuků.

Rychlý recept pro návštěvu

Mandarinky v hořké čokoládě

Potřebujete: mandarinky, hořkou čokoládu (85%), mořskou sůl a sladkou ozdobnou rýži.

Postup: Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, poté do ní namáčejte mandarinky. Ty pak položte na pečicí papír a čokoládu nechte chvilku vychladnout. Těsně před zatuhnutím čokoládu posypte mořskou solí nebo barevnou rýží a počkejte, až ztuhne úplně. Podávejte vychlazené.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.