Seriál Aha! Nejkrásnější dárky za pár korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Seriál Aha! Nejkrásnější dárky za pár korun

I z obyčejných věcí se dá vytvořit efektní dárek.
I z obyčejných věcí se dá vytvořit efektní dárek. (Foto: Pinterest.com)

Vánoce jsou finančně náročný svátek a někdy je opravdu těžké obdarovat všechny něčím smysluplným, co opravdu potěší. Cestou, jak z toho ven, mohou být doma vyrobené dárky, a pozor, výhodnější je vyrábět je vždycky po několika kusech. Tak zužitkujete všechen nakoupený materiál.

Dárky pro krásu

Balzám s včelím voskem

POTŘEBUJETE: 1 lžíci včelího vosku, 1 lžíci kokosového másla, 1 lžíci kokosového oleje. Pro obarvení a ovonění: červená: ¼ čajové lžičky šťávy z bezinek, hnědá: ¼ čajové lžičky mleté skořice.

POSTUP: Vosk, máslo a olej rozpusťte v hrnku s horkou vodou. Rozdělte tekutinu na díly, které chcete ovonět či obarvit, přidejte do nich ingredience a důkladně zamíchejte. Pak rychle přelijte do tubusů nebo kelímků a nechte půl hodiny vychladnout.

Měsíčkový balzám

POTŘEBUJETE: na měsíčkový balzám: 4 lžíce měsíčkového oleje, 1 lžíci kokosového oleje, 10 g včelího vosku, pár kapek vitamínu E, 5 kapek oblíbeného esenciálního oleje.

POSTUP: 4 lžíce měsíčkového oleje rozehřejte spolu s 1 lžící kokosového oleje ve vodní lázni a poté v nich rozpusťte 10 g včelího vosku. Přidejte pár kapek vitamínu E, 5 kapek esenciálního oleje. Poté směs rychle přelijte do čistých kelímků a nechte ztuhnout.

Medový peeling

POTŘEBUJETE: 10 dkg hnědého cukru,5 lžic medu a1 dl kvalitního panenského olivového oleje.

POSTUP: Všechny ingredience smíchejte a vytvořte hrubou pastu. Tu vlolžte do čisté sklenice, můžete směs ozdobit třeba kouskem medové plástve, nebo posypat sušenými květy.

Kleopatřina lázeň

POTŘEBUJETE: (na tři dávky)1 šálek sušeného mléka, 1 šálek sušených okvětních lístků růží nebo sušené levandule, 25 kapek levandulového oleje, 1 šálek růžové himálajské soli, ½ šálku ovesných vloček, čistou sklenici o objemu cca 2 dl.

POSTUP: Do misky nasypte 1 šálek růžové himálajské soli. Pak nakapejte 25 kapek levandulového oleje a dobře promíchejte. Nechte sůl hodinu odstát, aby sůl mohla vyschnout. Pak už můžete všechny ingredience smíchat, nebo sypat do sklenice vrstvu po vrstvě. Pokud chcete vrstvit, začněte solí, pak sušeným mlékem a nakonec okvětními plátky. Pak přidejte ovesné vločky a a znovu sůl. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Každá sklenice představuje jednu koupel.

Pro pěstitele a zahradníky

Zahrádka v lahvi

Ideální dárek pro ty, kdo mají rádi pokojovky, ale chybí jim prostor. POTŘEBUJETE: velkou zavařovací sklenici nebo třeba menší demižon, říční štěrk nebo malé kamínky, dřevěné uhlí, substrát pro pokojové rostliny, rostlinky, které mají podobné požadavky na zálivku a světlo, dekorativní kameny. Vhodné rostliny: např. fitonie, netík a jiné kapradiny, mech, vraneček, domácí štěstí, ficus pumila i třeba pokojové břečťany. Budete potřebovat také nástroje, ale pro začátek vystačíte sem lžící, nebo bambusovými špejlemi.

POSTUP: Nejprve vyberte vhodnou nádobu (ideálně uzavíratelnou, když bude vlhkost unikat moc rychle, bude potřeba častější zalévání). Do nádoby nejdříve nasypte kamínky, na ně položte vrstvu z kousků dřevěného uhlí, další vrstvu tvoří substrát na pokojové rostliny. Stačí, když bude vlhký, ne mokrý, aby nešpinil stěny terária. Do substrátu postupně sázejte rostliny a zasypte kořeny. Ideálně by měla vrstva zeminy dosahovat aspoň 5 cm. Nakonec sklo očistěte hadříkem, ať rostlinky vyniknou. Můžete přidat pár kamenů na ozdobu. Pak půdu přiměřeně zalijte a nádobu uzavřete.

Přečtěte si
Mirka Nová
29. 2. 2024 • 18:19

Někdy se hodí tipy na dárky za pár korun a podle mě dokážou udělat i velkou radost. Nedávno jsem koupila manželovi k narozeninám nové zapalovače na internetových stránkách http­s://ww­w.mo­jeza­palo­vace­.cz/pl­ynove-zapalovace-kategorie/, ze kterých měl velikou radost. Má velkou sbírku a tyhle mu ještě chyběli. Měla jsem strach, že se mu nebudou líbit, ale měly velký úspěch.

kristýna ryglová
3. 1. 2024 • 11:56

Já taky nekupuju žádné drahé dárky a pak se snažím nakupovat v průběhu celého roku, takže mi to pak nepříjde tak hrozné. Nesnáším ten předvánoční spěch a šílenství, že mi ještě něco chybí. Před Vánocemi jsem koupila akorát parfém pro sestru z http­s://ww­w.esen­sino­.cz/dam­ske-parfemy/ , protože jsem na ni tak trochu zapomněla . Vzpomněla jsem si ale naštěstí včas a dárek dorazil a potěšil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.