Jaký vánoční dárek rozhodně nepatří do rukou dětem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaký vánoční dárek rozhodně nepatří do rukou dětem?

 (SAZKA a.s.)

Největší loterijní společnost v Česku se potřetí zapojuje do celosvětové vánoční kampaně Give responsibly. Přidává se tak k řadě celosvětových loterijních firem, jejichž cílem je šířit osvětu a upozorňovat, že loterie ani stírací losy, ačkoliv jsou oblíbeným vánočním dárkem, malým dětem ani mladistvým do rukou nepatří.

Nejočekávanější svátky v roce se pomalu a jistě blíží a každý určitě přemýšlí nad tím, čím obdaruje své nejbližší. Kromě velkých ale většina daruje i drobné dárky pro štěstí, ke kterým vánoční stírací losy každoročně patří. Zbystřete však, pokud se jimi chystáte obdarovat děti. Dětský mozek totiž není schopný dostatečně vyhodnotit, že se jedná pouze o zábavu, a nikoliv o rychlý zdroj peněz.

Děti a hazard

Poslední vlna Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) mapující v pravidelných 4letých intervalech výskyt užívání návykových látek a dalších forem rizikového chování mezi 16letými studenty ukázala, že některou z forem hazardních her hrál v posledních 12 měsících každý desátý student.

Informovanost a zodpovědný přístup

Americké výzkumy Národní rady problémového hráčství ve Washingtonu potvrzují, že čím dříve se člověk v dětství zapojí do hazardního hraní nebo se mu dokonce vystaví, tím je pravděpodobnější, že se u něj později v životě vyvine problém s hraním. Častokrát se pak děti setkávají s loterijními produkty právě díky dospělým, kteří si pravděpodobně související rizika vůbec neuvědomují.

Hraní hazardních her v České republice je povoleno až od 18 let a v prodejně si děti žádnou z her koupit nemohou. Pokud ale hrají doma s rodiči, tomu už nezabráníme. A právě proto je důležité na toto téma upozorňovat. Věříme, že malým dětem udělají pod stromečkem radost jiné drobné dárky než stírací losy,“ říká tisková mluvčí společnosti Sazka Veronika Diamantová.

Kampaň Gift Responsibly

Stejně jako v minulosti i nyní se spojila americká Národní rada pro problémové hazardní hry (NCPG) a kanadské Mezinárodní centrum pro problémy s hazardními hrami mládeže a vysoce rizikovým chováním na McGillově univerzitě a žádají společnosti po celém světě, aby se společně s nimi zapojily do osvětové kampaně s cílem upozornit na rizika zábavních her pro děti a mladistvé.

Zodpovědnost je u nás v Sazce na prvním místě. Proto se zapojujeme do celosvětových kampaní, které pomáhají šířit osvětu o zodpovědném přístupu k hraní a prevenci hraní u dětí a mladistvých. Sazka se tématům rizikového hraní a zodpovědnosti věnuje dlouhodobě svým projektem Hraj s rozumem. Vzdělávat hráče a chránit nezletilé je naší prioritou,“ uzavírá tisková mluvčí společnosti Sazka Veronika Diamantová.

Sazka: Lídr na poli zodpovědného hraní

Projekt Hraj s rozumem společnosti Sazka si klade za cíl věnovat se vzdělávání hráčů a primární prevenci problémového hraní tak, aby hra zůstala vždy jen zábavou. Web Hraj srozumem vysvětluje desatero zodpovědného hraní, nabízí návod k nastavení herních limitů, informace o rizikovosti her, ale i test hráčského chování.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.