NOVÝ PRŮZKUM: Kolik nás stojí Vánoce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

NOVÝ PRŮZKUM: Kolik nás stojí Vánoce

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Zdražování letos poznamená i Vánoce. Zatímco loni lidé v Česku utratili za výzdobu, jídlo na sváteční tabuli a dárky v průměru 12 672 korun, letos to bude o tisícovku více. Přitom aby si pořídili to samé co loni, museli by si ještě 1400 Kč připlatit!

Za dárky letos podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) a agentury Ipsos plánují našinci zaplatit 7513 korun, dalších 3403 korun padne na sváteční hostinu a 2719 korun utratí za výzdobu. Celkem tak vyjdou průměrně Vánoce každého na 13 635 korun. Podle prognózy České národní banky ale inflace v prosinci vystoupá na 19,1 procenta, takže aby si lidé dopřáli stejně bohaté oslavy svátků jako loni, museli by za ně dát 15 092 Kč. „Odhadem domácnosti sníží své útraty za Vánoce v reálném vyjádření o desetinu,“ řekl Aha! hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Pozitivní oproti předchozím letům je naopak rozdílný přístup k Vánocům na dluh. Zatímco loni si na dárky půjčil každý desátý, letos to zvažují už jen tři procenta lidí. „Je dobře, že lidé jsou při plánování vánočních výdajů obezřetní a drtivá většina z nich by se kvůli dárkům nezadlužila. I tak ale doporučujeme opatrnost. Je dobré vždy zvážit, jestli na splácení takového závazku mám prostředky, popřípadě si velmi dobře vybrat poskytovatele takové půjčky,“ řekl náměstek ředitelky ČBA Filip Hanzlík.

Štědří Češi

Podle společnosti Picodi, která v roce 2018 srovnávala utrácení za Vánoce ve 34 zemích světa, jsou lidé v Česku během těchto svátků vůbec nejštědřejší. Stupně vítězů společně s námi obsadily Irsko a Velká Británie, naopak nejméně za vánoční svátky utrácejí obyvatelé Filipín, Ruska a Turecka. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.