Pravý nebo umělý? 70 % Čechů má jasno: Vánoční stromek jedině živý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pravý nebo umělý? 70 % Čechů má jasno: Vánoční stromek jedině živý!

Malý, nebo velký, živý, nebo umělý... Důležité je, aby se stromek líbil vám.
Malý, nebo velký, živý, nebo umělý... Důležité je, aby se stromek líbil vám.  ( Foto ara, ČTK/Luděk Peřina, David Taneček)

Někteří ho zdobí se začátkem adventu, jiní až na Štědrý den. Tak jako tak je vánoční stromek pro většinu z nás hlavním symbolem svátků. Průzkum Nadace dřevo pro život ukázal, že 70 % Čechů si Vánoce nedokáže představit bez živého jehličnanu.

Nejoblíbenější je jedle

Z druhů, které známe i z českých lesů, mezi vánočními stromečky jednoznačně vede jedle. Tu si podle průzkumu zdobí 50 % českých domácností. Na druhém místě jsou smrčky, které preferuje 33 procent. Borovice, které mívají delší jehlice, pak má doma bezmála pětina dotazovaných.

Kdy zdobíme a uklízíme

V obchodech na nás vánoční stromky často svítí už od konce listopadu, doma si však většinou se zdobením počkáme. Den před Štědrým dnem zdobí stromeček 60 % dotázaných, čtvrtina jej strojí až na Štědrý den. Ostatní si stromeček zdobí třeba už na Mikuláše či během první adventní neděle. Více než polovina respondentů pak stromeček uklízí na den Tří králů, pětina si ho nechává, dokud úplně neopadá.

Umělý je ekologický? Omyl!

Dle průzkumu má čtvrtina Čechů doma umělý vánoční stromek. Mnozí si myslí, že umělý stromek chrání přírodu. To je však omyl! „Vánoční stromky z umělých hmot škodí přírodě dvakrát. Poprvé, když se vyrábějí, protože k tomu je zapotřebí určitého množství energie a při zpracování plastů se uvolňují do ovzduší škodlivé látky. Podruhé při likvidaci. Z totožných důvodů,“ vysvětlil ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák. Živý vánoční stromek může po svátcích posloužit třeba jako materiál pro štěpku.

Prořezávky a plantáže

Ani živý vánoční stromeček není zvlášť ekologický, když k nám cestuje přes půl Evropy. Proto vybírejte, odkud si ho pořídíte. Můžete ho mít z prořezávky, kterou lesníci provádějí kvůli zlepšení stavu lesů, nebo z plantáže. „Využívají se například místa pod elektrovody, rekultivované plochy nebo staré lesní školky,“ vysvětlil Stanislav Polák. Stromky z plantáží bývají dražší, ale také kvalitnější.

V květináči, venku, k pronájmu

Asi pět procent lidí při slavení Vánoc využívá buď stromek v květináči, který pěstují třeba na balkoně, nebo si zdobí jehličnan na zahradě. Ti se ze zeleného krasavce mohou těšit celý rok. Některé firmy je dokonce nabízejí k pronájmu jen na Vánoce.

Víte, že…

...Nadace dřevo pro život pořádá sbírku Darujme stromečky lesu? Za každých 25 korun příspěvku vysadí jeden stromek do lesů napříč republikou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.