Rádce Aha! Objevte chuť medoviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha! Objevte chuť medoviny

Výrobci obcházejí vyhlášku tím, že »dezertní medovinu« označují na přední na straně etikety jako »medovina«. Až na zadní straně obalu se dozvíte, že o medovinu nejde.
Výrobci obcházejí vyhlášku tím, že »dezertní medovinu« označují na přední na straně etikety jako »medovina«. Až na zadní straně obalu se dozvíte, že o medovinu nejde. (Medovinárna)

Kvalitní medovina jako vánoční dárek potěší i zahřeje zároveň. Musíte ale vědět, jak vybrat tu správnou – tradiční! Snadno totiž můžete skočit na lep výrobcům, kteří obcházejí vyhlášku...

Takhle má vypadat!

Tradiční medovina, kterou vyhláška označuje jako medovina, potažmo medové víno, je vyrobena pouze kvašením medu smíchaného s vodou. Je možné do ní přidat koření, bylinky nebo ovoce (v podobě šťávy, nebo celé vylisované či sušené), ale rozhodně nic dalšího.

Na tohle bacha!

»Dezertní medoviny« mohou obsahovat přidaný cukru, líh, barviva či aromata. Nejde o žádnou podskupinu medovin, ale o samostatnou kategorii, tudíž je použití samostatného označení »medovina« nepřípustné. Navíc »dezertní medovina« musí být označena i názvem podkategorie, kde musí výrobce přímo uvést, co je do medoviny přidáváno – například »dezertní mandlová medovina s přídavkem cukru a lihu«.

Medové víno

Medovině se také říká medové víno. Výrobní proces je totiž velmi podobný vínu. Kvasinky prokvasí cukry obsažené v medu. Jelikož je v medu výrazně více cukrů než v hroznech nebo v jiném ovoci, musí se med na začátku naředit vodou. Kvasinky by si totiž s tak koncentrovaným cukerným roztokem neporadily,“ vysvětluje Jiří Pouček, majitel Medovinárny v Praze.

Není to »tlamolep«

Podobně jako u vína se i sladkost medovin může lišit – můžou být suché, polosuché, polosladké, sladké i velmi sladké. „Mýtus, že medovina je tlamolep, vychází z toho, že je trh zahlcen levnějšími dezertními medovinami, které jsou doslazené cukrem a jež jsou často označované jako medoviny, i když podle vyhlášky se tak jmenovat nesmí,“ dodává Jiří Pouček.

Čtěte složení!

Rozdíl mezi »medovinou « a »dezertní medovinou« je jasný. Výrobci ale mají fígl, jak spotřebitele zmást! Dezertní medovinu totiž na přední straně obalu označují pouze jako »medovinu«. Plné zařazení výrobku podle vyhlášky se snaží před spotřebiteli maximálně skrýt a uvádějí jej co nejmenším písmem, nejčastěji jen na zadní straně etikety.

»Nemedovina«

Od 50. let minulého století je možné legálně medovinu doslazovat cukrem, dolihovávat, vylepšovat aromaty a barvivy. Takový umělý nápoj – »nemedovina« – ale s tradicí nic společného nemá. Dlouhá léta se však řadil mezi medoviny. Teprve před dvěma lety vznikla pro tyto nápoje nová kategorie – »dezertní medoviny«.

Jsou levnější díky tomu, že výrobce často šetří na medu a k doslazení používá cukr. A protože se použije méně medu, nevykvasí výrazně sladká medovina a může mít jen kolem 11 % alkoholu. Proto se následně doslazuje cukrem a dolihovává (až na 21 %), a tím i stabilizuje. Chuť medu je tímto postupem upozaděna, a proto se dezertní medovina zpravidla dochucuje aromaty.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.