Vánočka na poslední chvíli? Za 20 minut máte hotovo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vánočka na poslední chvíli? Za 20 minut máte hotovo!

ilustrační foto
ilustrační foto (archiv, Profimedia.cz)

Když se řekne domácí vánočka, vybaví se vám spousta práce a času? Tak to být ale nemusí! Aha! vám přináší »turbo« recept na vánočku, jejíž příprava nezabere více než 20 minut, a to i se zapletením.

Štědrý den je sice pozítří, ale s tímhle receptem na »turbovánočku« jich stihnete napéct i tucet! Nemusíte totiž čekat, až vánočka vykyne. A při pečení si můžete uvařit svařák, pustit si pohádku a těšit se, až po 50 minutách vytáhnete zlatavou dobrotu z trouby.

POTŘEBUJETE: 􀁜 570 g polohrubé mouky 􀁜 3 vejce 􀁜 1 ½ balíčku prášku do pečiva 􀁜 250 g měkkého polotučného tvarohu 􀁜 9 lžic slunečnicového oleje 􀁜 150 g krystalového cukru 􀁜 2 balíčky vanilkového (ne vanilinového!) cukru 􀁜 žloutek a bílek na potření 􀁜 1 lžíci citronové kůry 􀁜 50 g rozinek 􀁜 2 dl rumu 􀁜 70 g nasekaných mandlí

Postup:

  1. Tvaroh rozmačkejte a přidejte k němu všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Rozinky namočte do rumu. Směs s tvarohem pořádně prohněťte v misce a pak zpracujte na vále.
  2. Přidejte v rumu namočené rozinky a 50 g mandlí a opět zapracujte, ale už jen lehce.
  3. Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Ze všech kusů vyválejte dlouhé válečky (prameny).
  4. Základnu vánočky spleťte ze 4 největších pramenů, začněte ale od prostředku a nezapomeňte utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a střed základny zploštěte po celé délce hranou ruky a potřete bílkem.
  5. Stejným způsobem spleťte cop ze tří pramenů a položte na základnu. Opět hranou ruky lehce zploštěte a potřete bílkem.
  6. Cop ze dvou pramenů udělejte tak dlouhý, abyste jej dali na vrch vánočky a konce uchytili k základně.
  7. Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali a »nesjela«. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi.
  8. Troubu předehřejte na 175 °C a pečte zhruba 50 minut.
  9. Hotovou vánočku nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.