Vánočka na poslední chvíli? Za 20 minut máte hotovo!
Když se řekne domácí vánočka, vybaví se vám spousta práce a času? Tak to být ale nemusí! Aha! vám přináší »turbo« recept na vánočku, jejíž příprava nezabere více než 20 minut, a to i se zapletením.
Štědrý den je sice pozítří, ale s tímhle receptem na »turbovánočku« jich stihnete napéct i tucet! Nemusíte totiž čekat, až vánočka vykyne. A při pečení si můžete uvařit svařák, pustit si pohádku a těšit se, až po 50 minutách vytáhnete zlatavou dobrotu z trouby.
POTŘEBUJETE: 570 g polohrubé mouky 3 vejce 1 ½ balíčku prášku do pečiva 250 g měkkého polotučného tvarohu 9 lžic slunečnicového oleje 150 g krystalového cukru 2 balíčky vanilkového (ne vanilinového!) cukru žloutek a bílek na potření 1 lžíci citronové kůry 50 g rozinek 2 dl rumu 70 g nasekaných mandlí
Postup:
- Tvaroh rozmačkejte a přidejte k němu všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Rozinky namočte do rumu. Směs s tvarohem pořádně prohněťte v misce a pak zpracujte na vále.
- Přidejte v rumu namočené rozinky a 50 g mandlí a opět zapracujte, ale už jen lehce.
- Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Ze všech kusů vyválejte dlouhé válečky (prameny).
- Základnu vánočky spleťte ze 4 největších pramenů, začněte ale od prostředku a nezapomeňte utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a střed základny zploštěte po celé délce hranou ruky a potřete bílkem.
- Stejným způsobem spleťte cop ze tří pramenů a položte na základnu. Opět hranou ruky lehce zploštěte a potřete bílkem.
- Cop ze dvou pramenů udělejte tak dlouhý, abyste jej dali na vrch vánočky a konce uchytili k základně.
- Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali a »nesjela«. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi.
- Troubu předehřejte na 175 °C a pečte zhruba 50 minut.
- Hotovou vánočku nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.