Češi a Moraváci se vracejí k tradici zdobení vánočních stromků: Hitem jsou opět figurky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Češi a Moraváci se vracejí k tradici zdobení vánočních stromků: Hitem jsou opět figurky

Takto vesele bude v některých rodinách vypadat letošní stromeček. Určitě okouzlí děti.
Takto vesele bude v některých rodinách vypadat letošní stromeček. Určitě okouzlí děti. (Foto Aha! - Slávka Červená)

Nostalgie a vzpomínky na dětství. To jsou zřejmě důvody, proč letos mnozí Češi a Moraváci nenakupují na vánoční stromeček klasické koule. Hitem se totiž opět staly figurky. Potěší děti i dospělé.

Pravé české skleněné ozdoby, ručně foukané a zdobené, tvoří už 68 let ženy v Irise Vsetín na Zlínsku. „V Československu se začaly vyrábět až ke konci první republiky. Každá figurka měla a má svoji keramickou formu. A nejen postavičky se tvořily, ale i zvířátka, botičky, ryby, ovoce, houby či konvičky. Letos jsme staré formy oprášili a vyrobili jsme také nové, celé dvě desítky. K dispozici máme celkem 680 různých forem,“ řekl Aha! Vlastimil Juřička (48) z firmy Irisa, které za rok zhotoví 800 tisíc různých ozdob na náš a zahraniční trh.

Martina v dílně.

Mnohé figurky mají i svůj příběh. „Například medvídci se začaly ve světě dělat na přání amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta (1882 – 1945). Ten měl medvědy rád,“ pokračoval Juřička. „A muchomůrka červená? To je zase ryze česká specialita. Nikdo na světě ji nezačal vyrábět, jen Češi,“ smál se. Z celkové produkce tvoří ale ty z forem jen jednu třetinu. Vsetínské naprosto překvapil zájem o figurky na e-shopu. „Rodiče asi chtějí připomenout dětem, co měli oni jako malí na stromečku, zájem mají nové rodiny a taky například babičky, kterým se něco rozbilo a chtějí si krásu doplnit. Figurky stojí od 50 do 250 Kč,“ uvedl Juřička.

Ryba je křesťanský symbol Vánoc.

Víte že...

...křehkou krásu tvoří ve Vsetíně 40 zdravotně znevýhodněných žen?

Maluje tu 27 let

Martina Valová (54) dojíždí do Vsetína z Jablůnky. „Už 27 roků tady tu parádu maluji. Není to žádný stereotyp, ale naopak kreativita. A to je na tom fajn,“ řekla.

První byli Němci

V Evropě byly první vyrobeny koule různých velikostí ze skla v Německu v 19. století, velký rozmach byl v té době zaznamenám zejména v šedesátých letech. Posléze přibyly špice, které ozdobily vrchol stromečků a teprve poté až figurky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.