Kvalitní ořechy vyberte už při nákupu: Co je pod skořápkou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 24. ledna 2022

Svátek slaví Milena, zítra Miloš

Kvalitní ořechy vyberte už při nákupu: Co je pod skořápkou?

Vlašské ořechy.
Vlašské ořechy. (Shutterstock.com)

Vánoční cukroví a štědrovečerní stůl si lze těžko představit bez ořechů. Protože nejde o levnou položku na svátečním seznamu, je dobré poznat už při nákupu, jak jsou kvalitní, abychom si domů nepřinesli plesnivé nebo žluklé...

Skořápkové ovoce

Ořechy jsou zvláštní skupinou ovoce – skořápkové ovoce. Plody, tedy ořechy, jsou vlastně semena, která se u ostatních skupin ovoce běžně nejedí, a navíc je lze skladovat delší dobu bez výrazných ztrát na jakosti. Mezi skořápkové ovoce/plody patří vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, piniové nebo kešu oříšky. Zvláštním druhem jsou arašídy, což jsou semena byliny podzemnice olejné.

Zatuchlé nechte v regálu

Všechny druhy ořechů obsahují významné množství oleje, který se může kazit – žluknout. Jak to v obchodě poznáte? Podle vůně nebo vzhledu. Jakmile ucítíte zatuchlinu, ořechy nekupujte. Například u mandlí, které mají být bílé nebo krémové, může nažloutlá barva znamenat, že jsou žluklé.

Pozor na »breberky«

Pozorně prohlédněte, zda ořechy nejsou napadené škůdci. Snadno se to pozná, protože jsou dobře viditelní. Vyhýbat byste se měli balením ořechů, v nichž jsou malí černí broučci, bílé larvy, zámotky či potravinoví moli. Zmíněné »breberky « se mohou vyskytovat v balených para ořeších, směsích ořechů s ovocem, lískových i pekanových ořeších nebo i u jedlých kaštanů. Ty lákají škůdce zejména proto, že jsou uvnitř vlhké, čímž se od většiny ořechů liší.

Štědrovečerní zvyk
Louskání vlašáků

Oblíbenou vánoční tradicí je kromě výroby lodiček ze skořápek vlašáků jejich louskání u štědrovečerního stolu. Každý ze stolovníků si vybere z ošatky čtyři ořechy, které symbolizují čtyři roční období. Postupně se pak ořechy jeden po druhém loupají a podle kvality jádra se dozvíte, jak na tom budete se zdravotním stavem. Pokud je krásné a zdravé, symbolizuje to v daném ročním období zdraví. Shnilé nebo černé jádro značí zdravotní obtíže, a prázdný ořech dokonce smrt.

JAKÉ VYBÍRAT?

Větší

To znamená, že se jim dobře dařilo. Čím větší jsou, tím jsou kvalitnější.

Celé

Úlomky a půlky nekupujte, raději plaťte za celé ořechy.

Bez teček a flíčků

Tmavé tečky a flíčky mohou signalizovat, že byly ořechy napadené škůdcem.

Bez odéru

Pokud cítíte zatuchlinu, upozorněte prodejce. Ořechy snadno žluknou.

Čerstvé

Kvalitní ořechy musí vypadat a samozřejmě i chutnat čerstvě. Neměli by mít viditelné plísně, ani by po nich neměla zůstat na jazyku nepříjemná, hořká chuť.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.