Triky pro sváteční stůl: Jablka, perníčky i jehličí voní i zdobí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Triky pro sváteční stůl: Jablka, perníčky i jehličí voní i zdobí

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock.com)

Štědrovečerní tabule je výjimečná a zaslouží si vaši pozornost. Dokonce i když se držíte tradic, může drobná změna udělat velkou službu. Sváteční pocit za trochu přemýšlení a snahy určitě stojí.

Světlo svíček

Jsou osvědčené a pomohou vždycky. Vytvářejí příjemnou atmosféru, mohou šířit příjemnou vůni i být dominantou stolu. Nemusíte je ale používat jen jako součást tabule, hodně parády nadělají, i když je umístíte do prostoru v jídelně nebo obývacím pokoji. Do jisté míry nahrazují symboliku ohně. Můžete si koupit dokonce i svíčku s dřevěným knotem, která vytváří iluzi praskajícího krbu. Pokud máte malé děti nebo neposedné zvířectvo, je bezpečnější použít svíčky na baterie. Otevřený oheň přece jen představuje riziko.

Sváteční »porculán«

Některé rodiny vytáhnou historické servisy, které střeží jako oko v hlavě, a sváteční příbory, ostatní by měli alespoň zkontrolovat, jestli mají dost stejných talířů a příborů pro všechny stolovníky a dost stejných sklenek. Podle typu nápoje, který se bude podávat, zvolte správné sklenice.

Vánoce v barvách

Jednoznačně platí, že méně je více. Na opravdu vkusný a přitom hodně pestrý stůl je potřeba doladit všechny detaily, a to je poměrně složité. Jednodušší je kombinovat jednu nebo dvě barvy se zlatou či stříbrnou. Myslete na to i při výběru doplňků, mít krásný solitér, který se ale k ničemu nehodí, je zbytečné.

Květiny na stole

Tohle je trik, který s celkem malou investicí sváteční stůl povýší na další úroveň. Nemusí to být vůbec mocný pugét, při troše šikovnosti pěknou květinovou dekoraci vyrobíte a vystříháte i z kytice ze supermarketu. Důležité je, aby barva květin korespondovala s barevným laděním stolu.

Drobnosti udávají tón

Ubrousky ovázané stužkou se zasunutou snítkou jehličí nebo jmelí nebo složené jako origami, v kroužcích na ubrousky, jehličí položené nad příborem, ozdobené skleničky... To všechno může dotvářet dojem. Dekorativně také působí perníčky a jablka, i ty můžete použít k výzdobě vánočního stolu. Dejte ale pozor, abyste to nepřehnali a aby ozdobný efekt nakonec nebyl na překážku pohodlnému vychutnávání štědrovečerní večeře.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.