Bolestný konec procházky školáků v Brně: Sršni pobodali 14 dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Bolestný konec procházky školáků v Brně: Sršni pobodali 14 dětí!

Sršeň
Sršeň (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš a HZS)

Mělo to být zpestření výuky v prvním měsíci školního roku. Procházka parkem se ale pro školáky ve věku 11 let v Brně změnila v horor. Napadl je totiž roj sršnů. Devět ze čtrnácti pobodaných dětí muselo do nemocnice.

Děti se měly dozvědět něco o přírodě. Poznávání ale provázel jejich křik, bolest a slzy. Ve středu krátce po deváté ráno vešly v židenickém parku do míst, kde se rojili sršni, a ti hned na školáky zaútočili. Hmyz napadl všechny, kdo se mu dostal do cesty. „Jednalo se o mimořádnou událost. Na místo jsme vyslali velkokapacitní sanitku, tři záchranářské posádky, dva lékařské vozy a inspektora provozu. Ošetřili jsme 14 malých pacientů, z nichž devět jsme transportovali do Dětské nemocnice,“ řekla mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Zdravotníci kvitovali, že žádný ze školáků nebyl ve vážném ohrožení. „Pacienti ovšem kromě bolesti utrpěli i akutní stres. Takže i z tohoto pohledu se jednalo o náročný zásah,“ dodala Michaela Bothová. Zatímco tři hlídky strážníků uzavřely prostor, aby nebyli agresivním hmyzem pobodaní další lidé, hasiči se pustili se sršni do boje a po chvíli zlikvidovali jejich hnízdo.

Škůdce i pomocník

Sršeň častokrát nakousává zralé ovoce a způsobuje tak jeho hnilobu. Likviduje ve svém okolí včely, vosy, ale i můry a mouchy. Včelaři však kvitují, že likviduje i včelí škůdce zavíječe voskové.

Víte, že…

...sršeň dorůstá délky až 3,5 centimetru? V hnízdě, které má průměr až 80 centimetrů, žije obvykle 1,5 tisíce jedinců? Jed nemají v porovnání se včelami příliš silný, bodnutí je ale velmi bolestivé!

Přečtěte si
Mirka Nová
23. 12. 2023 • 22:44

Nepříjemný útok sršňů na děti v Brně mi připomněl, jak důležité je mít správné vybavení při práci se včelami. Můj manžel je vášnivý včelař, a tak jsem mu nedávno k narozeninám koupila na internetových stránkách http­s://ww­w.vc­est.cz­/pomuc­ky-pro-praci-se-vcelami_k23/ nové pomůcky pro práci se včelami. Jsem ráda, že díky jeho koníčku máme doma chutný a zdravý med.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.