Jak vypadá alergie na hmyzí bodnutí: Bzukot může věštit smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Jak vypadá alergie na hmyzí bodnutí: Bzukot může věštit smrt

Včela
Včela (iStock.com)

Pikniky, venkovní grilovačky, koupaliště a procházky ve volné přírodě. To vše k tomuto času patří. Tyto aktivity přitahují také i hmyz, který může být pro alergika ohrožením, v některých případech i na životě.

„Alergik musí především vědět, na který hmyz je alergický, a jak vypadá. Mnoho lidí si na příklad plete vosy s pestřenkami přezdívanými »vosičky«. Ty jsou neškodné a poznáte je tak, že dokážou ve vzduchu stát jako vrtulník,“ vysvětluje specialista z portálu ProAlergiky.cz, Michal Závacký.

Včely, čmeláci, vosy a sršně

Hrozbou je pro alergika hmyz z rodu blanokřídlých, který bodá a vstřikuje jed, tedy včely, čmeláci, vosy a sršně. „Člověk alergický na včelu může kvůli podobnému složení jedu přehnaně reagovat i na bodnutí čmeláka. Vzájemná podobnost jedu je i mezi vosou a sršní,“ dodává Závacký.

Lokální reakce vs. anafylaktický šok 

Lokální reakce se objevuje v místě vpichu a okolí. Dochází k zarudnutí, otoku, přidat se může svědivost a horkost. To může trvat několik dní a někdy se přidá teplota.

Anafylaktický šok postihuje celý organismus. Svědění a kopřivka se rozšiřují po celém těle, přidávají se otoky pod kůží i v krku, k tomu chrapot, sípavý dech a obtíže s dýcháním, návaly horka, zrychlený tep a bušení srdce, nevolnost, zvracení, pokles tlaku, mdloby, ztráta vědomí nebo zástava dechu. Takováto těžká reakce nastupuje do několika desítek minut a je potřeba volat záchranku.

7 rad, jak se vyhnout píchnutí

1. Jídlo a pití venku vždy přikrývejte nebo uzavírejte a každé sousto před konzumací kontrolujte.

2. Po trávě choďte zásadně v obuvi.

3. Více se hlídejte, pokud jste mokří, navonění nebo natření. Takový povrch těla hmyz láká.

4. V květovaných šatech budete pro hmyz lákavější.

5. Dávejte pozor u odpadkových košů a popelnic.

6. Pokud vás hmyz ohrožuje, nemáchejte rukama a necukejte sebou – hmyz tak vyprovokujete k bodnutí.

7. Před jízdou autem si dobře zkontrolujte interiér.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.