Tohle otravnému hmyzu páchne: Na komáry bez chemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle otravnému hmyzu páchne: Na komáry bez chemie!

Domácí repelent pomůže proti komárům. Vůni si určíte sami.
Domácí repelent pomůže proti komárům. Vůni si určíte sami. (Foto scom)

Čekají nás krásné dny strávené v přírodě a na zahradě. Nenechte si je zkazit otravným hmyzem a připravte si domácí prostředek, který šestinohé stvůry udrží mimo dosah.

Sprej

Smíchejte všechny níže uvedené látky do lahvičky s rozprašovačem a před každým použitím ji pořádně protřepejte. Návod je připravený tak, abyste si mohli vybrat svou vlastní kombinaci vůní a mohli si umíchat originální směs.

Základ: Jako základní ingredienci můžete využít třeba vodku, pleťovou vodu nebo jejich kombinaci. Pleťovou vodu můžete zkombinovat i v poměru 1:1 s jablečným octem. Do základu použijte dvě polévkové lžíce.

Pro jemnou kůži: Aby použitý alkohol kůži nevysušoval, přidejte do směsi ingredienci pro jemnější pleť. Třeba mandlový, jojobový nebo avokádový olej. Oleje přidejte dvě polévkové lžíce. Když alkohol v receptu nepoužíváte a využíváte kombinaci pleťové vody a octa, olej nepřidávejte.

Účinná látka: Jako účinnou látku využijte přírodní esenciální oleje, které můžete i podle libosti kombinovat, a umíchat si tak směs, která vám bude vonět. Hmyz výborně odpuzují tyto: eukalyptus, citronela, citronová tráva, tea tree, máta peprná, cypřiš, geranium, bergamot, citron. Esenciálních olejů přikapejte celkem přibližně 50 kapek.

Vůně: Aby repelent svou vůní neodpuzoval i vás samotné, můžete do něj přidat vonné olejíčky, které z něj udělají doslova váš jedinečný letní parfém. Pro dodatečné ovonění se hodí tyto esenciální oleje: rozmarýnový, cedrový, levandulový.

Olej

Pokud nepotřebujete nutně repelent ve spreji, můžete vynechat pleťovou vodu i alkohol a umíchat si repelentní olej pro potírání kůže. Ten sestává pouze ze dvou lžic základního oleje (avokádový, jojobový, kokosový, mandlový) a alespoň 20 kapek esenciálních olejů.

Svíčky

Z vonných ingrediencí nemusíte míchat jen spreje na tělo. Celou společnost uchráníte od štípanců, když směs esenciálních olejů nakapete do odpařovače aromalampičky a umístíte ji na terasu k zahradnímu posezení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.