Třetí mládě chvostanů bělolících v Zoo Zlín: Mámě sedí na zádech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Třetí mládě chvostanů bělolících v Zoo Zlín: Mámě sedí na zádech

Nový přírůstek je zřejmě samička.
Nový přírůstek je zřejmě samička.  ( Foto Zoo Zlín)

Nejnovější přírůstek v rodině chvostanů bělolících ve zlínské zoo se už neschovává v matčině náruči. Zvědavě vykukuje do světa a odvážně se ukazuje návštěvníkům.

Devítiletá samice Oliv porodila své třetí mládě v říjnu. „S největší pravděpodobností je to samička,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. První měsíc svého života strávilo opičí miminko schované u mámy, v jejíž srsti bylo téměř neviditelné. V bujné vegetaci tropické haly Yucatan jej tak mohli zahlédnout při velkém štěstí jen velmi pozorní návštěvníci. „Nyní již tráví veškerý čas na zádech matky,“ upřesnila mluvčí. Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie.

Létající opice

Chvostani se ve větvích stromů pohybují rychle a velmi obratně. Domorodci je proto nazývají létající opice. Přednost dávají nižším patrům pralesa a jen výjimečně sestupují až na zem.

Čtyřčlenná rodinka

Ve zlínské zoo se poprvé objevili v roce 2006. Současnou rodinu tvoří samec Rasty (5), který pochází z dánské Zoo Nykobing, samice Oliv (9), která se narodila ve Zlíně, jejich druhý potomek Adélka (15 m.) na letošní mládě (2 m.).

Baští ovoce a hmyz

V přírodě si pochutnají na plodech, semenech a listech stromů. V zoo dostávají banány, hrozny, švestky, hrušky a jablka. V jejich jídelníčku nechybí ani oříšky, slunečnicová semínka, vařená rýže a mrkev, vařené vejce a kuřecí maso. K velkým pochoutkám patří speciální želé a hmyz.

Přečtěte si
-bello-
29. 12. 2021 • 23:05

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.