Hvězda plzeňské zoo slavila: Šimpanzí slečně Caile jsou dva roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hvězda plzeňské zoo slavila: Šimpanzí slečně Caile jsou dva roky!

Šimpanzí mládě Caila jako tříměsíční.
Šimpanzí mládě Caila jako tříměsíční. (Foto Zoo Plzeň – K. Misíková)

Druhé narozeniny oslavilo první lednový den »mládě desetiletí« plzeňské zoo, šimpanzí slečna Caila (2). I přes změny v uplynulém roce, kdy uhynul její táta Bask, výborně prospívá.

Akční, veselá, zvídavá, takovými superlativy nešetří ošetřovatelé na adresu mladé Caily. Ta, ač stále kojená, postupně přechází na jídelníček dospělých. Nejraději malá labužnice uždibuje z porce mámě Zedonje (27). „Zeleninu kořenovou i listovou. A miluje červenou řepu,“ prozradil ošetřovatel Tomáš Krbeček.

První »slůvka«

Caila se začíná i hlasově projevovat. „Když přineseme ostatním členům tlupy speciální granule, které jim moc chutnají, tak jakoby poštěkávají a pochrochtávají. No a Caila je napodobuje a sem tam tyhle zvuky už také vydává,“ řekl Tomáš Krbeček. Čilé mládě se také rádo předvádí. Milovaná rošťanda Tlupa šimpanzů prochází náročným obdobím. Na jaře náhle uhynul Cailin táta, samec Bask (†28). V létě dorazil z Krakova jeho bratr Siri (34), ke čtyřem samicím a mláděti se začleňuje postupně. Caila, kterou zbožňuje, mu v tom velmi pomáhá. „Dovádí spolu, hrají si na honěnou, dělají kotouly,“ popsal Krbeček. Odrostlé mládě tak stmeluje tlupu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.