Unikátní rozverná čtyřčata v Zoo Praha: Tayry skáčou jako akrobaté | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní rozverná čtyřčata v Zoo Praha: Tayry skáčou jako akrobaté

Poskakování po větvích malé tayry náramně baví.
Poskakování po větvích malé tayry náramně baví. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Z neohrabaných novorozeňat povyrostly malé tayry v živoučké průzkumníky. I když na ně starostlivá máma v Zoo Praha stále dohlíží, dovádějí už na větvích obratně jako akrobaté.

Čtyři samičky a jejich bráška jsou rozverná parta. Kam můžou, tam strčí čumáčky. „Jakmile se někde vyskytne něco nového, hned to chtějí prozkoumat a odnést z dosahu chovatelů,“ říká jejich vrchní chovatelka Denisa Zběhlíková. Jako všechny lasicovité šelmy jsou i tayry velice obratné. V dospělosti si doupata budují jak ve stromových dutinách, tak v hustém podrostu nebo ve skalních puklinách, a tak musí být velmi mrštné. Akrobatické kousky ve tayry trénují již od útlého věku i v pražské zoo.

První v Česku

Čtyřčata se narodila v Zoo Praha loni poslední srpnový den. Běžně mívají tayry jedno až dvě mláďata, a tak v českém chovu byl takovýto mnohonásobný přírůstek od jedné mámy vůbec poprvé.

Mnoho jmen

Domovinou těchto štíhlých lasicovitých šelem je Střední a Jižní Amerika. Kromě názvu tayra bývají také označovány jako eira, hyrare či kuna brazilská.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.