Zoologické zahrady v Česku se i letos pyšní: Zvířata roztomilá, krásná i záhadná... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zoologické zahrady v Česku se i letos pyšní: Zvířata roztomilá, krásná i záhadná...

Pižmovka konžská je kaštanově hnědá kachna z afrických lesů.
Pižmovka konžská je kaštanově hnědá kachna z afrických lesů. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Plodný rok mají za sebou zoologické zahrady v Česku. Počty přírůstků jdou do tisíců. Některá zvířata jsou dokonce chovatelskými poklady, jiná návštěvníky zoo potěší svou roztomilostí či krásou.

Nejvýznamnější odchovy zahrad souvisejí i letos s ochranou přírody a záchranou nejohroženějších druhů. Tato zvířata nemusí být vždy u veřejnosti nejpopulárnější, ale zoo se jimi oprávněně pyšní a sklízejí uznání na světové či evropské úrovni.

Zoo Praha

Tricha orlí

Už o druhého letošního potomka pečuje v Zoo Praha pár ohrožených papoušků trichů orlích. Je prvním přirozeně odchovávaným mládětem v evropské zoologické zahradě. Praha je jednou ze sedmi evropských a jedinou českou zoo, která trichy chová. Tricha orlí je doma v deštných pralesích nižších poloh novoguinejských velehor.

Tapír jihoamerický

K nejatraktivnějším mláďatům uplynulé sezony se v Zoo Praha zařadilo mládě tapíra jihoamerického. Samička, která se narodila v dubnu, je nositelkou jedinečných a v evropském chovu dosud nezastoupených genů. Domovinou tohoto tapíra je tropická Jižní Amerika východně od And. I tento lichokopytník je na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN.

Tayra

Historicky první čtyřčata tayry nebo také kuny brazilské v ČR se narodila v Zoo Praha koncem léta. Čtyřčata jsou u tohoto druhu velmi neobvyklá. Pro vrásky na obličeji nazývají domorodci tayru »cabeza de viejo«, tedy hlava starce. Jako všechny lasicovité šelmy je značně přizpůsobivá a doupě si buduje jak ve stromových dutinách, tak v hustém podrostu nebo ve skalních puklinách.

Pižmovka konžská

Velký chovatelský úspěch Zoo Praha představuje sedm mláďat pižmovky konžské. Jde o první kachňata tohoto druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Pižmovka konžská žije nejčastěji v zalesněných mokřadech, na jezerech nebo řekách západní a střední Afriky.

Zoo Ostrava

Mahsír obří

Velká dravá ryba z Himálají může dorůstat přes dva metry. Kvůli nadměrnému lovu v himálajských řekách už je obvyklá délka mahsírů v přírodě sotva půl metru a jejich početnost dramaticky klesá. S současnosti mahsíra obřího najdeme v Evropě kromě Ostravy už jen v Kodani.

Morčák šupinatý

Jednu z nejohroženějších kachen světa odchovala Zoo Ostrava. Divoká populace morčáků šupinatých v přírodě se odhaduje na pouhých 2400 až 4500 dospělých jedinců. Velmi vzácný je i v chovech v lidské péči. Ostrava se mláďat dočkala poprvé po 12 letech chovu tohoto ohroženého opeřence.

Želva chrámová

V přírodě je sladkovodní želva chrámová ohrožena vyhubením. Aktuálně ji chovají jen čtyři evropské zoo, šest severoamerických a deseti asijských. Doposud se ji podařilo rozmnožit jen ve dvou až třech zoo na celém světě. Za poslední rok byl úspěšný odchov pouze v jedné, a to v Ostravě.

Plzeň

Levhart cejlonský

Vzácní levharti cejlonští Tika z polského Krakowa a Amadu z rakouského Haagu přivedli v červnu v Zoo Plzeň na svět dvojčata. Pro pár, který chovatelé spojili v lednu 2021, to byla rodičovská premiéra. Koťata se mají k světu. Samička dostala jméno Chen a sameček je Chang.

Liberec

Gekon modrý

Nejvýznamnějším odchovem liberecké zoo je letos kriticky ohrožený gekon modrý. Zoo Liberec začala s jeho chovem v červnu 2021 a již po třech měsících se dočkala dvou mláďat, která po vylíhnutí měřila ani ne dva centimetry. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na dvou posledních malých lokalitách ve východní Tanzanii, a to v chráněných přírodních rezervacích Ruvu a Kimboza.

Brno

Egernie Stokesova

Zoo Brno se pyšní dvěma mláďaty egernie Stokesovy. Jedná se o unikátní odchov v rámci celé Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Tento vzácný plaz neklade vajíčka, ale rodí živá mláďata. Pro odchov je zásadní správně sestavit chovný pár, protože je velmi obtížné určit u tohoto druhu pohlaví. Egernie Stokesova v přírodě obývá suché australské vnitrozemí.

Dlouhokrčky

Radost Zoo Brno přeneslo také devět mláďat kriticky ohrožené želvy dlouhokrčky McCordovy. Její domovinou je pouze malý indonéský ostrov Roti. Loví tak, že rychlým natažením krku »vystřelí« hlavu a chňapne po kořisti. Není vyloučeno, že je v přírodě již zcela vyhubena.

Zoopark Zájezd

Leguán jedlý

Velkým úspěchem Zooparku Zájezd na Kladensku je odchov středoamerického leguána jedlého. Tento kriticky ohrožený druh žije pouze na několika málo ostrovech v Malých Antilách. V Česku se ho podařilo rozmnožit vůbec poprvé. Zoopark Zájezd je zároveň teprve čtvrtou zoo v Evropě, která se odchodem může pochlubit.

Zoo Hluboká

Vydry říční

Dvěma mláďaty, samcem a samičkou, ohrožené vydry říční se pyšní Zoo Hluboká. Zdejší chovný pár je zapojen do evropského záchovného programu. Až mláďata povyrostou, budou na základě chovatelské spolupráce umístěna do některé z evropských zoo. Poprvé Zoo Hluboká vydry odchovala v roce 2020, kdy se narodili dva samci. V českých zoo to byl teprve druhý odchov. Vůbec první byla v roce 2010 Zoo Plzeň.

Safari Park ve Dvoře Králové

Hroch obojživelný

Radost udělala chovatelům v Safari Parku ve Dvoře Králové před Vánocemi samice hrocha obojživelného Mona (9). Na svět přivedla svého už třetího potomka. Pohlaví zatím neznají, ale důležité je, že mládě prospívá a máma se o něj vzorně stará.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.