Medojeda v Safari Parku přepadla únava: Při zívání zuby cení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Medojeda v Safari Parku přepadla únava: Při zívání zuby cení!

Pořádně si zívne.
Pořádně si zívne. (Foto Safari Park Dvůr Klálové/Lukáš Pavlačík)

Medojedi nejsou lenoši a Ozzák v Safari Parku ve Dvoře Králové není výjimkou. I jeho ale občas přemůže únava. Než ulehne ke spánku, pořádně si zívne a ukáže zuby, ze kterých jde strach.

Medojed je při hledání potravy vytrvalec. Během dne překoná kolébavým, nenápadným poklusem i několik desítek kilometrů. Za kořistí dokáže i výborně šplhat na stromy, silnými drápy ji také vyhrabává ze země a zaleze do každého křoví. „Po něčem k snědku pátrá neohroženě a vzdálenosti neřeší,“ říká mluvčí Safari Parku Michal Šťastný. A co medojedům nejvíc chutná? Nejsou vybíraví. „Dají si cokoliv od medu přes plody až po mršiny. Nebo cokoliv, co dokážou přemoci,“ dodává Šťastný.

Má šest řezáků

Medojed má v tlamě 32 zubů. Jeho chrup je ale výjimečný šesti řezáky, například člověk má jen čtyři. „Na rozdíl od některých jiných zvířat používá všechny zuby zhruba stejně jak k získávání potravy, tak k jejímu zpracování,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Dokonalá obrana

Medojeda hned tak někdo nepřemůže, zuby však k obraně nepotřebuje. Díky mohutným drápům se vmžiku zahrabe. Predátora odradí i páchnoucím výměškem análních žláz. Hustou srstí a tuhou kůží neproniknou ani zuby jedovatých hadů či žihadla včel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.