Radost v Zoo Olomouc: Medojedi potají vychovali potomka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Radost v Zoo Olomouc: Medojedi potají vychovali potomka!

Mládě je už téměř stejně velké jako matka.
Mládě je už téměř stejně velké jako matka. (Foto Zoo Olomouc Milan Kořínek)

Husarský rodičovský kousek předvedli vzácní medojedi kapští v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Zcela tajně, téměř bez vědomí ošetřovatelů, odchovali své mládě

„Jelikož matka je velmi opatrná a ne příliš přátelská, dlouho jsme o mláděti věděli jen podle zvuků, které vydávalo. V současné době už je jen o něco menší než matka, ale oba jsou na sobě navzájem velice závislí,“ prozradila zooložka Libuše Veselá. Až povyroste, čeká ho cesta do některé z šestnácti zahrad na světě, které medojedy chovají. „Mláďata medojedů se od matky ale odstavují až po deseti měsících, jeho umístění do spřátelené zoologické zahrady má tudíž ještě čas,“ dodala Veselá.

Cenný odchov

Sameček je od roku 2018 druhým mládětem, které zde úspěšně odchovali. Je to o cennější, že rodiče jsou geneticky významným párem, odchyceným na různých místech ve volné přírodě. Chov v zajetí je velmi obtížný, mládě narozené v roce 2018 bylo toho roku jediné na světě.

Víte, že...?

...při váze 15 kg je medojed velmi nebojácné a silné zvíře? Nezdráhá se napadnout a zahnat i smečku lvic, v Guinnessově knize rekordů je veden jako nejnebojácnější zvíře.

Přečtěte si
-bello-
18. 9. 2021 • 22:52

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.