Úspěch ostravské zoo: Odchovali ohrožené želvy chrámové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Úspěch ostravské zoo: Odchovali ohrožené želvy chrámové

Mláďata se letos narodila jen zde.
Mláďata se letos narodila jen zde. (Foto Zoo Ostrava)

Mimořádný počin se povedl chovatelům v Zoo Ostrava. Narodili se tu čtyři samečci kriticky ohrožené želvy chrámové. V posledním roce nebyl odchov tohoto druhu zaznamenán v žádné jiné zoo na světě!

Původně chovatelé očekávali až sedm mláďat. Vajíčka dali do speciálního inkubátoru. „U želv se při vyšších teplotách většinou líhnou samičky, při nižších samečkové. Čtyři vejce byla umístěna v teplotě 28,5 °C a tři v teplotě 30 °C,“ vysvětlila mluvčí zoo Šárka Nováková. V »samičím« inkubátoru se z vajec nevyklubalo mládě žádné. Ale u »kluků« se zadařilo na sto procent. Všichni čtyři dobře prospívají, nejraději baští pampeliškové listy či salát. Pro zoo je odchov obrovským úspěchem. „Podle našich informací se je doposud podařilo rozmnožit jen ve dvou až třech zoo na celém světě. Za poslední rok byl úspěšný odchov pouze v Ostravě,“ uvedla Šárka Nováková. Želvy chrámové  v Ostravě najdete v expozici Sloní džungle pavilonu slonů.

Z vajec se vyklubali čtyři samečci.

Hýčkají je buddhisté
Želva chrámová se vyskytuje na území Thajska, Kambodže, Laosu, Vietnamu a Malajsie. Živí se vodními rostlinami a do vody spadlými plody. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. V buddhistických zemích je věřící nosí do chrámů. Mniši je vypouštějí do chrámových jezírek nebo do přírody, často však do nevhodných podmínek, kde želvy později hynou.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.