Velký evropský průzkum: Jak jsou na tom Češi s chudobou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký evropský průzkum: Jak jsou na tom Češi s chudobou?

Lidem s nízkými příjmy mnohdy nezbývá než dovolenou oželet.
Lidem s nízkými příjmy mnohdy nezbývá než dovolenou oželet. (Foto Aha! – M. Rušinová, Profimedia.cz)

S nelichotivou zprávou přišla Evropská odborová konfederace ETUC. Podle ní si letní dovolenou mimo domov musí kvůli nedostatku peněz odříct až 35 milionů obyvatel EU. V Česku pak jde o 486 tisíc osob. Jsme na tom opravdu tak špatně?

Z průzkumu ETUC vyplývá, že v Česku si nemůže dovolenou mimo domov dovolit 56,6 procenta lidí ohrožených příjmovou chudobou. Tu stanovuje hranice 60 procent národního mediánu mzdy, vloni tato částka podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila 163 680 korun ročně. I když je toto číslo vysoké, jsme na tom lépe, než je evropský průměr. Nejhorší situace panuje podle evropských odborářů v Řecku, kde si týden dovolené mimo domov nemůže dovolit 88,9 procenta lidí ohrožených chudobou. Následují Rumunsko, Chorvatsko, Kypr a Slovensko. Naopak nejlépe jsou na tom Finové a Lucemburčané. „Dovolená by neměla být luxusem pro vyvolené. I když si volný čas s rodinou a přáteli užívá mnoho pracovníků, miliony dalších o to kvůli nízkému příjmu přicházejí,“ říká náměstkyně generálního tajemníka ETUC Esther Lynchová. „Nárůst nerovnosti v dovolených ukazuje, že výhody spojené s ekonomickým růstem v Evropě za poslední desetiletí nejsou rozděleny spravedlivě,“ dodala.

Ekonom Lukáš Kovanda: Realita je ještě horší
„Ten report (ETUC – pozn. red.) se zaměřuje pouze na lidi ohrožené chudobou. Z nich si tedy dovolenou nemůže dovolit oněch necelých 57 procent. Pokud se ale zaměříme na celou populaci, pak platí, že týdenní dovolenou si nemůže dovolit přes 20 procent českých domácností. Tedy zhruba 930 tisíc domácností. Je to proto, že dovolenou si nemůže dovolit i značný počet lidí, kteří v ČR nepatří mezi ty ohrožené chudobou. Mezi domácnosti, které si nemohou v ČR dovolenou dovolit, patří především domácnosti ovdovělých důchodců či důchodkyň, dlouhodobě nemocných lidí, dále pak matek samoživitelek a lidí s velmi nízkou kvalifikací bez uspokojivého uplatnění na trhu práce. V posledních letech se však podíl domácností, jež si dovolenou nemůže dovolit, postupně snižuje.“

Podrobné tabulky definující příjmovou chudobu v ČR a v zemích Evropské unie najdete v tištěném vydání deníku Aha! (4. 8. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.