Milovníci houbaření mohou jásat: Do lesa jedině s kosou!

Houbařská sezona je v plném proudu. Davy Čechů tak berou košíky a na dlouhé hodiny mizí v útrobách lesních porostů. Ne každý ale spolehlivě rozezná jedlé druhy od těch jedovatých. Mykolog Mgr. Michal Mikšík (41) poradí, jak se bezpečně zorientovat.
Pane Mišíku, rostou?
„V současné době dokonce více než v jiných letech, protože je hodně srážek, a zároveň není až tak extrémní horko. Takže v současné době jsou ty podmínky ideální. Zároveň se předpokládá, že s nastupujícím koncem léta bude srážek spíše ubývat a přibude více horkých dnů, takže místa výskytu hub se budou přesouvat spíše do vyšších poloh.“
Na jaké druhy hub teď můžeme nejčastěji narazit?
„V současné době vrcholí sezona hřibu dubového, což je jeden z tzv. »pravých« hřibů, stejně jako hřib smrkový, který právě začíná růst v podhorských oblastech. Pak samozřejmě roste mnoho dalších jedlých druhů, jako jsou ryzce, holubinky, další druhy hřibovitých hub jako kozáky, křemenáče, klouzci... S nimi samozřejmě rostou také houby, na které je potřeba dát si pozor. Letos už poměrně hojně roste v některých oblastech muchomůrka zelená.“
Pokud si nejsme jisti, měli bychom s sebou nosit atlas hub?
„Určitě není na škodu podívat se do spolehlivého atlasu hub, úplně nejlepší je ale nechat si houbu určit v některé z mykologických poraden, které fungují napříč celou republikou, ale také je možné o radu požádat zkušené mykology na Facebooku, kde jsou pro to vytvořené speciální skupiny.“
Co aplikace do mobilního telefonu?
„To určitě nedoporučuji, protože vzhledem k tomu, jak velká je u nás pestrost hub, tak je to natolik orientační, že správnost určení toho kterého druhu je velice malá.“
Traduje se, že je-li houba chutná, není jedovatá. Je to pravda?
„To je samozřejmě jeden z mnoha mýtů, které stále kolují. Chuť vůbec nesouvisí s jedovatostí hub. Jediná výjimka tohoto druhu je u holubinek, kdy pokud si nejsme jisti, můžeme kousek ochutnat, a pokud chuť není nikterak palčivá, můžeme ji sebrat. Jinak ne. Protože například muchomůrka zelená je dle svědectví otrávených osob velmi chutná houba.“
Takže chodit po lese a ochutnávat houby asi není dobrá cesta...
„Ne, to nikdy nedělejme, prosím. Důrazně před tím varuji.“
Která houba je nejzrádnější v tom smyslu, že ji houbaři nejčastěji zamění s jedlou?
„Pravidelně lidé zaměňují muchomůrku růžovku za muchomůrku panterovou, které zejména v listnatých lesích rostou na stejných lokalitách. Časté jsou záměny za nejedlé žampiony, které způsobují lehčí nevolnosti. Hlavně pečárka zápašná, která navíc patří k nejhojnějším žampionům. Další typy otrav jsou také u bedel, rostoucích v zahradách, u kompostů, tak ty bych určitě nesbíral. Bedla zahradní a příbuzné druhy totiž způsobují specifické formy alergické reakce nebo otravy, které mohou zcela výjimečně skončit i smrtí. Mechanismus otravy u těchto bedel ještě není zcela známý. Záludné je, že se objevuje jen u některých osob.“
Jak správně postupovat, pokud máme podezření na otravu houbami?
„Určitě se neřiďme mýty, jako je pití mléka apod. Postup je u každého podezření na otravu hub stejný."
Celý rozhovor a více o houbaření se můžete dočíst v tištěném vydání Nedělního Aha! (1. 8. 2021)