Velký průzkum o chudobě Čechů: KRITIKA VLÁDY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký průzkum o chudobě Čechů: KRITIKA VLÁDY

Češi začínají šetřit
Češi začínají šetřit (Foto ara)

Inflace sice pomalu padá, ceny dosahují ale stále závratných výšin. To vnímají i tři z pěti Čechů, kteří se obávají pádu do chudoby či snižování životní úrovně. Průzkum agentury STEM navíc ukázal, že šetřit musí i zajištění lidé.

Výrazné zdražení elektřiny, plynu a pohonných hmot přimělo část domácností v Česku k omezení své spotřeby i na úkor vlastního komfortu. Alespoň to vyšlo z průzkumu, který v květnu mezi občany zjišťovala agentura STEM. Ta navíc zjistila, že rovnou 58% obyvatel se obává chudoby. „Čím jsou domácnosti hůře zajištěny, tím jsou jejich obavy z chudoby častější,“ uvedl šéf společnosti Martin Buchtík. „Zatímco dobře zajištěné osoby se obávají snížení životní úrovně v 25 % případů, mezi špatně zajištěnými a chudými lidmi tuto obavu vyjadřuje de facto každý“, dodal. Chudoby se tak obává až 90% z nich.

Kritika vlády

I přesto, že vláda Petra Fialy (58, ODS) zavedla třeba snížení spotřební daně na pohonné hmoty nebo cenový strop na energie, podle průzkumu to není dost. Až 81% respondentů má dojem, že se kabinet nesnaží dostatečně, aby zabránil výraznému nárůstu chudoby v Česku. Průzkum však uvádí, že častěji hodnotí kriticky vládu lidé s nižším vzděláním, mladší pod 30 let nebo naopak senioři.

Penze rostly spolu s inflací

Nejčastějším zdrojem příjmů českých domácnostní jsou mzdy a platy. Ty ale výrazně zaostávají za růstem inflace a reálné mzdy tak nadále klesají, i přes jejich zvyšování zaměstnavatelem. Naopak průměrný starobní důchod se v roce 2022 zvýšil o 17,1%, ten invalidní třetího stupně pak o 16,5%. V průměru tak růst důchodů podle agentury STEM pokryl růst cen. Penzisty to tak dle firmy staví v tomhle kontextu do lepší situace než zaměstnance.

Třetí nejhorší v EU?

Inflace v Česku konečně po roce a půl klesla pod deset procent na úroveň 9,7 procent podle Českého statistického úřadu. To se však rozchází se zahraničním měřením EU. Evropský statistický úřad Eurostat totiž ve středu vydal zprávu, ve které tvrdí, že v Česku se sice inflace snížila, její hodnota je ale na 11,2 procentech. Po Maďarsku a Slovensku by tak bylo Česko s inflací třetí nejhorší v celé Evropské unii.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.