Experti varují: Chudoba v Česku roste! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Experti varují: Chudoba v Česku roste!

Za zhoršující chudobu mohou i vysoké ceny, za tři roky vzrostly o 33 procent.
Za zhoršující chudobu mohou i vysoké ceny, za tři roky vzrostly o 33 procent. (Foto Profimedia.cz, ara)

Chudoba za poslední roky varovně vzrostla. Těsně nad její hranicí jsou asi dva miliony Čechů, pod ní žije zhruba milion. »Chudých« je podle statistik téměř 13 % domácností, tzn. téměř každá osmá! Vyplývá to ze zprávy, kterou vydala Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN ČR).

Vinu na nárůstu chudoby nesou podle zprávy zejména krize předešlých let – vysoká inflace, pandemie covidu-19, válka na Ukrajině a energetické krize. Podle zprávy jsou chudobou nejčastěji zatížené matky samoživitelky a senioři, nově je ale ohrožena i střední třída. Kromě nedostatečného příjmu se to projevuje také v dostupnosti bydlení, v zadlužení, přístupu k zaměstnání, vzdělání a kultuře. Dle statistik je zhruba 660 tisíc Čechů je v exekuci, přičemž 400 tisíc z nich má více než jednu (čtyři miliony exekučních řízení). Kolem 1,2 milionu lidí je ohroženo ztrátou bydlení a 154 tisíc lidí je v bytové nouzi – z toho 40 procent tvoří děti, pětinu dospělí v rodinách, desetinu samoživitelé a téměř šest procent senioři. Jedinou pozitivní zprávou tak podle organizace je, že chudoba je v Česku na nejnižších příčkách Evropy.

Nejhorší za poslední roky

Situace se podle analytika Charity ČR Jiřího Vraspíra zhoršila zejména pro rodiny s nízkými příjmy – třetina domácností se po zaplacení všech nákladů octne na nule či pod ní. Oproti datům před několika lety je to zhoršení o více než deset procent. Podle zprávy za tím stojí i zdražování, mezi lednem 2020 a březnem 2023 vzrostly ceny o 33 procent. Průměrná domácnost tak podle Vraspíra uspoří 5 300 korun ve srovnání s podzimem 2021, kdy to bylo 8 000 korun. Data PAQ Research ukazují, že jedině u seniorů se situace meziročně zlepšila, zejména kvůli mimořádným valorizacím penzí. „Před rokem bylo až 27 procent domácností seniorů v příjmové chudobě, dnes je to díky navyšování důchodů asi osm procent,“ uvedl Vraspír.

Apel na politiky

Podle koordinátorky Charity ČR Ivy Kuchyňkové je nutné prioritně řešit situaci v několika hlavních oblastech. Apeluje na zlepšení možnosti oddlužování, zařízení dostupnějšího bydlení a upravení systém dávek a mezd. Charitativní organizace proto prý spolupracují s politiky, aby společně situaci řešili. Oříškem může podle EAPN ČR být vládní konsolidační balíček, který dle organizace přináší příliš plošná opatření. „Ve svých dopadech nerozlišuje mezi více a méně vydělávávajícími skupinami obyvatel,“ varuje.

Jaká jsou kritéria?

Chudoba se podle EAPN ČR dá definovat několika způsoby. Spadá do ní člověk, který není svými příjmy schopný uhradit základní životní potřeby – bydlení, hygiena, léky či věci pro děti. Druhým kritériem je, pokud člověk nemá peníze na jednorázový výdaj ve výši 10 000 korun či nemá našetřené aspoň tři platy.

Přečtěte si
AHel
27. 10. 2023 • 10:03

No to není novinka pro lidí, ale pro Fialu a další inteligenty v neprofesionální vládě je to novinka, oni jsou u koryta a žerou, také si přidali na platech sprosťáci, ty jí řešit nebudou a budou kdákat, že ceny potravin jdou dolů...lež jako věž.. Vidím to, kdykoliv přijdu do obchodu s potravinami, do jiných obchodů už nechodím. Malý rajský protlak v konzervičce 49 Kč ? co to je? Česká jablka za 62 Kč? Pár plátků 20% Eidamu za 36 Kč. Jak vidím Fialu v TV tak na mě přijde vztek, jen otevře ústa a už lže, překrucuje a mluví plky, které nikoho nezajímají. V blbé době nejhorší premiér a tragický prezident, který chodí na koníčky, místo aby ze svého platu založil nadaci a podporoval chudé. Hnus.

Celebrity-chachacha
26. 10. 2023 • 22:24

No když si vemu půjčku na vánoční dárky, tak su blbé a asi nebudu mít na splátky, protože su blbé . A vo tom to je .

hejhej
26. 10. 2023 • 15:32

Chudoba v Česku roste! On se mimo vládních darmožroutů někdo diví ?? Všechno zdražilo, nejvíce potraviny, hypermarkety navýšili ceny a nyní, když mnohým potravinách prochází expiraci s velkou reklamou o pár korun snižují. Poslanci si přidali, ti nebudou strádát - spíše naopak, stačí se podívat na nyní obézního Jurečku. Vláda nadělala za 2 roky miliardové dluhy, ovšem ne ve prospěch těch, kteří formou daní do systému přispívají na jejich nehorázné platy , ale pro cizáky. FUJ této odporné vládě !!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.