Poradce Petra Fialy hlásí: ČAS NA ZLEVŇOVÁNÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Poradce Petra Fialy hlásí: ČAS NA ZLEVŇOVÁNÍ!

Blýská se na lepší časy a potraviny by mohly zlevnit.
Blýská se na lepší časy a potraviny by mohly zlevnit. (Blesk: J. Koťátko/Archiv Blesku)

Nadešel čas na zlevňování potravin v obchodech. Shodují se na tom ekonomové, kteří to zdůvodňují klesajícími cenami zemědělských výrobců. Deník Aha! se proto zeptal obchodníků, potravinářů a zemědělců, kdy se Češi nižších cen dočkají.

Podle nově zveřejněných dat Českého statického úřadu (ČSÚ) klesly ceny zemědělských výrobců oproti loňskému srpnu o 16,4 procenta. Navíc se tato hodnota snižuje už čtyři měsíce po sobě. „Vzhledem k prudkému poklesu a zlepšující se situaci na energetických trzích již nic nebrání zlevňování potravin v obchodech,“ je přesvědčen ekonom BHS Štěpán Křeček, který je poradcem premiéra Petra Fialy (59, ODS). „Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, tak budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků,“ dodal ekonom. Podle analytika Raiffeisenbank Martina Krona zlevňování pomůže se snížením inflace, která byla v srpnu na 8,5 procenta.

Sníží přirážky?

Zemědělci i potravináři se shodně brání, že na ceny na pultech nemají vliv. „Cena vstupní suroviny je pouze jednou z položek nákladů na výrobu potravin,“ řekla Aha! prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová. A upozorňuje, že řada ostatních nákladových položek, jako jsou pohonné hmoty, obaly, odpady atd., zůstává stejná, nebo se dokonce zvyšuje. „Řada je na obchodech, aby snížily své přirážky, a pomohly tak zákazníkům při nákupu,“ uvedl pro Aha! šéf Agrární komory ČR Jan Doležal.

Ekonom a poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček.(10.5.2023)

Kdy to bude?

Deník Aha! se proto zeptal, jak to s cenami potravin vidí obchodníci. „Ceny klesnou okamžitě poté, co dodavatelé do svých dodavatelských cen promítnou nižší ceny energií nebo komodit,“ odpověděl Aha! prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza s tím, že kde funguje konkurence, již ceny od počátku roku klesají. „Naopak tam, kde konkurence nefunguje, se nižší ceny vstupů do konečných cen nepromítají a výrobci se snaží udržet si mimořádné zisky, které měli minulý rok,“ dodal. Ani jeden z oslovených svazů a komor ale nedokázal Aha! říct, kdy by se Češi mohli dočkat levnějších potravin.

Brambory zdražily

Data ČSÚ ukazují, že v rostlinné výrobě došlo k meziročnímu poklesu cen o 26,2 procenta. Ceny olejnin se snížily o 34,9 procenta a obilovin o 32,3 procenta. Narostly však ceny zeleniny o 17,7 procenta, o 82,5 procenta zdražily brambory. V živočišné výrobě se ceny meziročně snížily o 2,4 procenta. Výrazně však narostly ceny prasat o 29,6 procenta a vajec o 19 procent.

Přečtěte si
hejhej
19. 9. 2023 • 15:58

Ceny klesky ???? Klesají u téměř nepoživatelných potravin s končící expirací.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.