Vláda řeší, jak naložit s cenovým stropem: Zrušit, nebo prodloužit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vláda řeší, jak naložit s cenovým stropem: Zrušit, nebo prodloužit?

Josef Síkela
Josef Síkela (Foto Aha! – J. Poláček, R. Matějková, R. Klejch)

S cenami elektřiny a plynu už osm měsíců domácnostem pomáhá vládní strop. Ten má podle plánu platit do konce roku. Kabinet proto v těchto dnech řeší, zda bude pokračovat i v následujícím roce 2024. Ve hře je ale i jeho dřívější zrušení.

„TOP 09 požádala ministerstvo průmyslu o vyhodnocení současného zastropování cen energii a výhled na příští rok. Poté bychom rádi diskutovali v koalici, zda zastropování přináší spotřebitelům i nadále výhodu lepší ceny, či zda není na místě systém upravit,“ prozradila Aha! předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38). Tuto informaci následně Aha! potvrdily i další vládní strany a také ministerstvo průmyslu. „Vyhodnocení dalšího postupu je předmětem analýzy, na kterém spolupracujeme s Energetickým regulačním úřadem, v této souvislosti probíhají pracovní jednání,“ napsal mluvčí rezortu David Hluštík.

Další varianta

Jenže to není jediná varianta, která se v rámci koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů řeší. Energetické firmy totiž v současné době zákazníkům nabízejí převážně ceníky pod cenovým stropem (viz Pomoc za 33 miliard) a zároveň jsou na 90 procentech kapacity plné zásobníky. „Situace na trhu se uklidňuje a odběratelé s tarify zafixovanými nad vládními stropy dostávají od dodavatelů nabídky na nové tarify odpovídající situaci na trhu,“ řekl Aha! šéf průmyslu Jozef Síkela (56, STAN). „Návrhy na předčasné ukončení stropů tedy určitě zazněly, protože by to samozřejmě jednak vyvinulo větší tlak na trh, ale musíme dát i dodavatelům čas, abychom opravdu všechny domácnosti dostali na ceny pod vládním stropem,“ uvedl ještě. Jasněji by mělo pak být podle informací Aha! v září.

Pomoc za 33 miliard

Zastropování cen energií chrání spotřebitele od letošního ledna. V případě elektřiny domácnosti v Česku platí maximálně 6050 Kč za MWh s DPH u plynu 3025 Kč za MWh včetně DPH. Drtivá většina občanů ale díky novým ceníkům a také zafixovaným cenám platí méně, než je cenový strop. Ten zatím stát za osm měsíců fungování pomoci vyšel na 33 miliard korun.

Přečtěte si
Uživatel_5668422
18. 8. 2023 • 08:34

na seznamu mám zablokovaný účet za výrok který se dnes používá normálně a není možné se někde domluvit na odblokování

pravlast
17. 8. 2023 • 08:06

Doufám že časový strop demoliční (ne)vlády končí stejně s prázdninami a konečně nastoupí vláda odbor­níků,­vzdě­laných lidí a hlavně Čechů,těch co mají Česko na prvním místě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.