Zoo Olomouc: Tihle levharti do toho brzy »praští« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zoo Olomouc: Tihle levharti do toho brzy »praští«

Samec Aken už ve výběhu netrpělivě čeká na svou nevěstu.
Samec Aken už ve výběhu netrpělivě čeká na svou nevěstu. (Foto pro Aha! – Milan Kořínek)

Nový chovný pár šelem patřících k nejvzácnějším zvířatům planety mohou již brzy opět obdivovat návštěvníci olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Obnovit tradici odchovů mláďat tu má párek levhartů mandžuských Aken a Cora!

„Z původního chovného páru už zbyla jen samice. A i ta už je, co se týče plodnosti, za zenitem,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „Protože chceme pokračovat v úspěšné éře, kdy se nám dařilo tak extrémně vzácná zvířata rozmnožovat, je nový chovný pár velkou nadějí.“ Olomoucká zoo pečuje o levharty mandžuské od roku 2001. Úspěšně odchovala 12 mláďat, z nichž jedno se ve spolupráci s novosibirskou zoo podařilo vrátit do volné přírody.

Přežije extrémy
Levhart mandžuský žije pouze na Dálném východě a je nejseverněji žijícím levhartem. Dokáže přežít jak v extrémním horku, tak v extrémní zimě. Ke konci druhého tisíciletí žilo ve volné přírodě už jen 32 jedinců. Díky úsilí ochránců zvířat a hlavně chovatelů v zoologických zahradách, mezi nimiž pražská a olomoucká patří k absolutní špičce, se počty levhartů mandžuských v přírodě zvýšily na sto jedinců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.