Volby jako lukrativní záležitost... MILIONY DO STRANICKÉ KASY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Volby jako lukrativní záležitost... MILIONY DO STRANICKÉ KASY!

Za mandát poslance získá strana 900 000 korun do své kasy.
Za mandát poslance získá strana 900 000 korun do své kasy. (Foto Aha! – M. Protivanský, M. Pekárek, ara)

Volby jsou pro politické strany a hnutí nejenom soubojem o voliče. Zároveň jde partajím také o peníze. Shrábnout totiž od státu mohou miliony za hlasy a mandáty. Hnutí ANO třeba za poslance dostává každoročně přes 70 milionů. A ani ostatní na tom nejsou zle.

Ve Sněmovně je devět stran a hnutí, které v roce 2017 překročily potřebnou pětiprocentní hranici. A tak jim automaticky chodí každoročně stálý příspěvek 10 milionů korun. Ten se vyplácí ze státního rozpočtu.

Platí sekretariáty
Tím to ale nekončí. Další peníze tečou partajím za jednotlivé mandáty. A tady platí, čím víc máš, tím víc inkasuješ! Za jednoho poslance dostane strana 900 000 korun. „Strany to nechtějí přiznat, ale ony za ty peníze od státu jsou rády. V dnešní době se totiž moc nenosí sponzorování a pro ně jsou státní příspěvky velmi důležité,“ řekl Aha! politolog Jan Kubáček s tím, že prostředky nejčastěji putují na chod stranických sekretariátů.

Šetříme na kampaň
To tvrdí i sněmovní strany. ČSSD používá peníze na svůj provoz a chod. Stejné je to u TOP 09, lidovců a Pirátů. „Peníze používáme hlavně na provoz a šetříme na volební kampaň,“ řekl Aha! generální sekretář KDU-ČSL Pavel Hořava. A hnutí ANO? „Největší část jde samozřejmě na výdaje spojené s volbami, které se konají každý rok,“ napsal Aha! jeho mluvčí Martin Vodička. KSČM, ODS a ani STAN do uzávěrky vydání neodpověděli. Kasy ale partaje naplňují také členskými příspěvky, dary nebo prostředky získanými za pronájmy prostor v majetku strany.

Peníze za Senát a kraje
Přísun státních peněz do stranických pokladen Sněmovnou ale nekončí. Prostředky se totiž přerozdělují také za mandáty do zastupitelstva krajů a hl. m. Prahy. Tam je roční částka 250 000 korun za jednoho člena. Například hnutí ANO podle dat zveřejněných ministerstvem financí má v zemi 178 krajských zastupitelů a navíc dostává přes 47 milionů, ODS má 113 zastupitelů a za ně má téměř 24 milionů. Jeden z nejsilnějších senátorských klubů, tedy Starostové s 19 členy, na účet ročně dostane navíc téměř 11 milionů korun. To TOP 09 se svými pěti senátory inkasuje 3,1 milionu korun.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.