VOLBY UŽ TENTO PÁTEK: Na co lákají seniory? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

VOLBY UŽ TENTO PÁTEK: Na co lákají seniory?

Senioři jsou podle statistik nejpočetnější volební skupinou.
Senioři jsou podle statistik nejpočetnější volební skupinou. (Foto Aha! – J. Poláček, ČTK/R. Vondrouš)

Volby do Sněmovny se nezadržitelně blíží, k urnám se jde již v pátek. Se sliby se tak roztrhl pytel. A na koho strany cílí nejvíce? Na důchodce! Partaje se předhánějí, jak jim navýšit penze i jinak ulehčit stáří. Deník Aha! se tak za vás prodral programy a přináší vám přehled toho nejdůležitějšího.

Zvyšování důchodů je už několik let mantra, kterou se kandidáti ohánějí. Proč jsou ale penzisté pro politiky tak důležití? „Je jich nejvíc, a hlavně chodí nejdisciplinovaněji k volbám,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček s tím, že právě hledisko volební účasti je pro většinu stran nejdůležitější. „Pokud přijde k volbám hodně mladých lidí, tak to strany přehodnotí a budou se více orientovat na ně,“ dodal Kubáček.

Partaje tak prostému českému seniorovi nabízí na zlatém podnose většinou průměrnou penzi 20 tisíc, tedy o 5 tisíc víc než má teď, či zaručený důchod, který by byl navázán na průměrnou mzdu. Jenže kromě tradičního navyšování mají i další, leckdy neotřelé nápady. Třeba zvýhodněnou dopravu k lékaři, bezbariérovou MHD, speciální taxíky nebo komunitní výpomoc. Ostatně velké slevy na dopravu mají senioři již tři roky. Od roku 2018 mohou cestovat vlakem a autobusem za čtvrtinovou cenu jízdenky. Zbytek pak hradí stát, což erár stojí kolem 6 miliard ročně.

Co penzistům slibují

ANO: Dvacet tisíc do čtyř let

Premiér Andrej Babiš (67, ANO) v kampani několikrát hlasitě sliboval zvýšení důchodů na 20 tisíc korun v průměru. A to nejpozději v roce 2025. Kromě »nášupu« se hnutí soustřeďuje i na bydlení. Rádo by podpořilo terénní a odlehčovací služby, aby senioři mohli zůstat doma co nejdéle, dobudovat síť stacionářů, vystavět seniorské bydlení v domovech s pečovatelskou službou. ANO chce zajistit i větší bezpečnost seniorů pomocí moderních technologií a posílit důchodcům motivaci dál pracovat s navýšením penze o 1,5 % za každý odpracovaný rok v důchodovém věku navíc.

ČSSD: Do důchodu dřív

Nejstarší politická strana u nás by posílala občany do penze nejpozději v 65 letech. Dále chce umožnit dřívější odchod alespoň o rok těm, kteří si »odmakali« minimálně 10 let v náročné profesi, a také by snížila daně každému, kdo bude chtít pracovat i po dosažení důchodového věku. Sociální demokracie taky myslí na poslední chvilky našeho života a plánuje vybudovat více kamenných hospiců či zlepšit domácí péči, aby mohli senioři odejít v klidu a doma. Stejně jako ANO by i ČSSD zvýšila důchod na 20 tisíc a za každé z prvních třech vychovaných dětí přidala jednomu z rodičů pětistovku navíc.

SPOLU: Ať přispějí mladí

Pro ty, jež by rádi přímo svým platem podporovali rodiče či prarodiče, nabízí koalice SPOLU (ODS, KDU- -ČSL, TOP 09) dobrovolnou možnost posílat jim procento ze svého důchodového pojištění. Do penzí by se měly promítat odvody, ale i výchova dětí. Tři konzervativní strany se také shodly na podpoře služeb pro osoby se speciálními potřebami, třeba trpící alzheimerem, či na daňové motivaci zaměstnavatelům. Tím chtějí zajistit své pracovníky na stáří či v krizových životních situacích. Koalice prosazuje dále zaručený důchod vázaný na průměrnou mzdu, zjednodušení soukromého spoření a odměnění těch, kteří chtějí pracovat i po možném odchodu do důchodu.

PIRÁTI A STAN: Finančně dostupnější bydlení

Liberálnější z předvolebních koalic by ráda vytvořila podmínky, aby senioři mohli dle svých potřeb volit mezi bydlením u sebe doma, nebo v komunitním bydlení se službami. Podpořila by zajištění dostupného nájemního bydlení pro penzisty, aby nemuseli z finančních důvodů odcházet do sociálních zařízení. Koalice by také ráda pomocí dotací postavila síť bezbariérového bydlení či upravila to stávající. Kromě toho má v programu rozvoj terénní paliativní péče a navýšení zaručeného důchodového základu (tedy státem zaručenou částku). Ten by doplnila zásluhami a dobrovolným spořením. Těm, kteří chtějí dál pracovat i v důchodovém věku, by snížila platby na sociální pojištění.

KSČM: Jízdné zadarmo

Zastropovat odchod do důchodu na maximálně 65 let nebo jízdné v dopravě zdarma či alespoň s výraznou slevou. To slibují »rudí« svým voličům. V jejich programu nechybí pravidelná valorizace důchodů podle základních cen životních potřeb, stanovení penze na minimálně 40 procent průměrné mzdy nebo dlouhodobě chráněné bydlení v domovech s pečovatelskou službou a domovech pro seniory. Komunisté by se také chtěli zasadit o státní program výstavby bydlení zejména pro osamělé seniory či mladé rodiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.