Přituhuje, už zbývá jen pár dnů do voleb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Přituhuje, už zbývá jen pár dnů do voleb

 (Koruna Česká)

Volby do Poslanecké sněmovny, které se konají 8. a 9. října, jsou aktuálně asi největším tématem rezonujícím napříč českou společností. A přestože volební průzkumy už měsíce ukazují poměrně jasné výsledky, vše může dopadnout zcela jinak. Ostatně o tom jsme se v historii již několikrát přesvědčili.

Průzkumy z předešlých voleb navíc odhalily, že o tom, jakou stranu volit, se rozhoduje 60 % voličů až v týdnu před volbami. Zda je mezi námi takto vysoké číslo nerozhodnutých voličů i letos ale ukáže až čas a jednotlivé strany stále mají dostatek času, aby přešly do ostřejší části svých předvolebních kampaní.

Výsledky také mohou ovlivnit prvovoliči, kterých se letos může zúčastnit až 370 tisíc. Ty obecně zajímají témata jako kvalita vzdělávání, dostupné bydlení nebo ekologie a dá se předpokládat, že svůj hlas odevzdají těm stranám, které se těmto tématům ve svých volebních programech věnují. Stran a hnutí, kterých se letos přihlásilo do sněmovních voleb, je dvacet, a o křesla ve Sněmovně se utkají i dvě koalice. Velký zájem budí i strany, o kterých v minulosti tolik slyšet nebylo. Příkladem je Koruna Česká, monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska.

Ta jde do voleb s přímočarým volebním programem a může oslovit právě mladší generaci. A to i přesto, že patří mezi ty konzervativnější strany. Motto Koruny České zní „Na Hrad patří král“ a hlavním bodem, který strana propaguje, je návrat monarchie a obnova Českého království.

Za zmínku ovšem stojí i další body programu. Koruna Česká se zevrubně věnuje i otázce vzdělávání, které v současnosti dle strany nedostatečně podporuje vlastní aktivity dětí a rozvíjení jejich talentů. Monarchisté by chtěli rozšířit princip vzdělávání, který by byl více ve vlastní režii a spíš by odpovídal individuálním požadavkům jednotlivých žáků. Důležitý je také rozvoj angličtiny a další cizích jazyků.

Velkým tématem je pak i digitalizace státní správy. Strana považuje za nutné urychleně dokončit proces umožňující každému snadno prokázat svou identitu na internetu, aby bylo možné podávat veřejné správě vše elektronicky. Zajímavým nápadem je spojité snižování jednotkové ceny například za jízdenky nebo mýtné, které by Koruna Česká chtěla zavést plošně na silnice všech tříd tak, aby pro přepravce bylo nejvýhodnější vést cestu přes dálnice a silnice vyšších tříd.

V neposlední řadě se strana věnuje i otázkám životního prostředí a za nejaktuálnější problém považuje pokles biodiverzity. Řešení vidí v úpravě podmínek dotací pro zemědělce a v efektivnějším hospodaření českých lesů, které jsou dnes nezřídka vnímány čistě z hospodářského hlediska. Alespoň tedy, pokud je řeč o těch státních.

I když tak vytoužený návrat krále na Hrad může působit jako konzervativně vypadající budoucnost, opak je pravdou a Koruna Česká se svým volebním programem může dotknout právě i mladší generace, která má současné vlády dost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.