8. volby do Směmovny v historii České republiky: Jak se včera v zemi hlasovalo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

8. volby do Směmovny v historii České republiky: Jak se včera v zemi hlasovalo?

Michelle šla včera poprvé volit a těšilo ji, že i její názor má teď váhu.
Michelle šla včera poprvé volit a těšilo ji, že i její názor má teď váhu. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Nastrojila se, jak se na významný okamžik patří. Vždyť poprvé v životě šla za plentu a poté hodila lístek do urny. „Zvláštní pocit, že i můj názor je nyní platný,“ poznamenala potěšeně prvovolička Michelle Krell (18) z Jablunkova.

Nadšení, že může hlasovat, se u studentky střední ekonomické školy mísilo se znechucením ze současných politiků. „Pro prvovoliče bylo těžké si mezi kandidáty vybrat, když se v debatách jen hádali a uráželi,“ poznamenala pro Aha! Navíc ji frustrovalo, že všichni mluvili o nastávajících hrozných časech. „Nám mladým představili jen černou budoucnost. Kde je naděje? Něco pozitivního, na co se můžeme těšit?“

Strana Krokodýli

Proto je vděčná pedagogům, mámě či mladým hvězdám sociálních sítí. Ti jí srozumitelným způsobem pomohli vyznat se ve stranách, a hlavně v jejich programech. „Ty jsme rozebíraly s mamkou den co den u kávy,“ zmínila Michelle. To, že bere volby vážně, ji mezi vrstevníky řadí k menšině. „Politika je pro ně složitá, televizi nesledují. Uspěje u nich ten, kdo je aktivní na sociálních sítích. Jako třeba Piráti,“ podotkla. Právě Piráti však podle ní mají mladé fanoušky hlavně díky svému názvu, většina ani nezná jejich program. „Kdyby se nějaká strana jmenovala Krokodýli, bude u mladých stejně cool,“ podotkla dívka, která už roky pomáhá zvířatům v nouzi. Proto vybírala mezi stranami, které se touto tematikou zabývají.

Františka Votavová z Jirkova: Ve 105 letech ve volební místnosti

Ani jedny volby v životě nevynechala nejstarší obyvatelka Jirkova Františka Votavova (105). Nevyužila možnost vhodit lístek do přenosné urny, dorazila osobně ke komisi ve svém okrsku. Na vozíčku ji sice přivezla sociální pracovnice Hana Jancaková z domova pro seniory, kde seniorka žije sedmnáctým rokem, řekla však o ní, že má neuvěřitelný přehled. Seniorka pak jen dodala: „Jsem ráda, jak je u nás o staré lidi postaráno. Ne všude ve světě tomu, tak je.“

Petra Hajková (31): Máma dvojčátek volila v porodnici

Myslela si, že bude volit doma, ve Velkých Karlovicích, ale dvojčátkům se chtělo na svět dříve. A tak Petra Hajková (31) včera vhodila svůj hlas do urny v nemocnici ve Zlíně. V pokoji na gynekologicko- porodnickém oddělení spokojeně v postýlkách oddychovali krásní kluci Alex (2400 g) a Jakub (2480 g). Na svět přišli před 11 dny. „O měsíc dříve mi praskla voda a už to bylo. Zcela nečekaně tedy volím tady. Chtěla jsem. Volební průkaz mi vyřídili tady. Volební lístky mi přivezl manžel,“ přiblížila recepční hotelu. Jde o první potomky Hajkových. Dvojčata mají z obou stran v rodině, takže když se dozvěděli, že miminka budou dvě, nebyli v šoku. A co si maminka nejvíc přeje? „Zdraví a aby skončil covid. Máme rodinu na Slovensku, a tak abychom nemuseli do karantény. Je to omezující,“ uvedla.

Moravská Nová Ves: Tornádo zničilo školu, tak teď musí volit jinde

Ještě nikdy v historii nevolili obyvatelé Moravské Nové Vsi jinde, než v budově základní školy. Tornádo ji ale zničilo. Lidé tak zamířili k urnám do mateřinky. „Jinou možnost jsme neměli. Pokud se školka osvědčí, možná tam budeme dělat i další volby,“ uvedl starosta obce Marek Košut (41, TOP 09). Lidé o změně věděli. První nedočkavci čekali před školkou již před 14. hodinou. „Od roku 1989 jsem volby nikdy nevynechal, a co jsem v důchodě, jsem u nich v obci vždy první,“ pochlubil se bývalý zeměměřič Pavel Šrámek (70).

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (9. 10. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.