Zaplavily oceán a pomohly vědcům: Den gumových kachniček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zaplavily oceán a pomohly vědcům: Den gumových kachniček

Po kuriózní havárii brázdí dodnes hladiny oceánů 2 tisíce žlutých kachniček z původního 28tisícového hejna.
Po kuriózní havárii brázdí dodnes hladiny oceánů 2 tisíce žlutých kachniček z původního 28tisícového hejna. (Foto scom, ara)

Gumové kachničky do vany slaví dnes svůj den. A proč zrovna v lednu? Před třiceti lety totiž havaroval v Tichém oceánu kontejner s 28 tisíci kachniček. Jejich oceánské brouzdání pomohlo vědcům pochopit fungování mořských proudů...

Žluté hejno v oceánu

V lednu roku 1992 převážela nákladní loď přepravní kontejnery z Hongkongu do USA. Nešťastnou náhodou se stalo, že jeden kontejner plný oblíbených hraček do vody spadl přes palubu. Kuriozní havárie způsobila, že se do oceánu vyplavilo přes 28 tisíc umělých opeřenců. Unikátní žluté hejno tak začalo svou velkolepou okružní cestu po zeměkouli, kterou řídily mořské proudy.

Proplavali celý svět

Vědci sice měli v té době povědomí o seskupení proudů, ale právě sledování jejich »plavby« pomohlo v přesnějším zkoumání pohybů jednotlivých proudů. Gumoví opeřenci díky proudům dopluli na různá místa. Někteří skončili na Aljašce, jiní na Havaji, na pobřeží Jižní Ameriky či Austrálie. Některé kachničky dopluly tak daleko na sever, že je zde uvěznil led. A jedna kachnička se dokonce v roce 2007 podívala až do Skotska.

Dva tisíce vytrvalců

Cestu gumových hraček dodnes sleduje velká řada nadšenců. Dokonce tyhle samovolně plovoucí žluté hračky z havarovaného kontejneru mají svůj název – The Friendly Floatees. Z původního žlutého hejna stále brázdí hladiny oceánů a moří přes dva tisíce z nich.

Nešlo jen o kachničky

I když ve spojení s kuriozní havárií kontejneru v lednu 1992 najdete zmínky jen o žlutých kachničkách, v kontejneru, a později i v oceánu, byly i další hračky – zelené žabky, modré želvy a červení bobři. Zajímavostí je, že hračky před havárií byly v kontejneru uskladněné každá samostatně v lepenkové krabičce. Slaná voda obaly rychle porušila, a tak se gumové hračky dostaly na svobodu.

Patent starý 75 let

Přesný původ kachniček není známý, ale začaly se postupně vyrábět s rozvojem průmyslové výroby gumy na počátku 19. století. Zprvu byly kachničky vyráběné z tvrdší gumy a spíš neplavaly. Ve 30. letech 20. století si začaly tyhle gumové hračky dobývat své místo v koupelnách. Jeden z prvních modelů z roku 1931 měl v sobě dírky, takže při napojení na hadici z nich tryskala voda.

První plovoucí kachnička spatřila světlo světa v roce 1938. A žlutý gumový opeřenec, podobný tomu dnešnímu, vznikl o 9 let později. Sochař Peter Ganine si nechal patentovat žlutou kachničku, jejíž součástí bylo i pískátko.

Víte, že...

...některé studie je považují za uklidňující? Vězte, že děti si s nimi ve vaně báječně vyhrají a zklidní se. Rádi je mají i psi...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.