Mláděti guerézy pláštíkové ze ZOO Praha je patnáct dnů: Směje se na celý svět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mláděti guerézy pláštíkové ze ZOO Praha je patnáct dnů: Směje se na celý svět

Máma už mu dovolí opusit svou náruč.
Máma už mu dovolí opusit svou náruč. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Je patnáct dnů na světě a už se mládě guerézy pláštíkové v Zoo Praha usmívá na své okolí. Začíná ho zvědavě i osahávat. Mámy nebo tetiček se ale přece jen ještě raději drží.

Jestli je to kluk, nebo holka, chovatelé zatím nevědí. V péči zkušené mámy Lucie, jejíž je to již dvanáctý potomek, se miminku daří dobře. „Mládě pravidelně pije mateřské mléko a půjčují si ho dokonce i ostatní mláďata. Hlavně jeho starší sestra Magali,“ říká ošetřovatelka Lucie Holatová. Mládě bude na matce zcela závislé ještě několik týdnů. To, že se narodilo začátkem ledna, není úplná náhoda. Doba rozmnožování gueréz sice není přesně ohraničená, ale většina samic rodí tak, aby mládě odstavily v době největší hojnosti potravy.

Guerézy se živí nejčastěji mladými listy a výhonky, příležitostně nepohrdnou ani ovocem. Zahlédnout v zoo nový přírůstek není těžké. Stále září bílou srstí a má růžový obličejík. Asi za dva týdny ale začne jeho srst šednout a černobílé zbarvení získá ve třech měsících. Elegantní plně vyvinutý plášť delších bílých chlupů na plecích a hřbetě bude mít zhruba k prvním narozeninám.

Trojdílný žaludek

Strávit tuhé a málo výživné výhonky pomáhá guerézám trojdílný žaludek. Dokáže pojmout až třetinu celkové hmotnosti zvířete. Navíc v něm žijí bakterie, které nejen štěpí celulózu, ale také neutralizují jedovaté látky, jež mohou být v listech.

Pětičlenná skupina

Pražská skupina gueréz pláštíkových nyní čítá pět členů. Pozorovat je můžete v dolní části areálu v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy. Zoo Praha chová guerézy pláštíkové od roku 1969. První úspěšně odchované mládě se narodilo o čtyři roky později.



Přečtěte si
-bello-
23. 1. 2022 • 00:10

Napsala jsem : ... klokanům ... kterým cou.ra.jí lidi po trávníku.

-bello-
23. 1. 2022 • 00:08

Pražská ZOO je krásná až na ten příšerný areál uprostřed, plný řevu dětí - Pevnosti Bororo. Zoo není dětské hřiště a oni tam řvou a vedle jsou klokani, kterým ***jí lidi přes jejich trávník a třískají jim nonstop kovovými vrátky .Tohle je nesnesitelnost bytí ! Kousek dál pak hnízní ptáci a ředitel Bobek by nemusel až tak prodávat jejich klid.
Neexistuje omluva pro uřvanou pevnost Bororo těsně u zvířat a ani uřvané firemní večírky, které tam pořádá.Neumí-li shánět sponzory jinak, nemusí tu funkci dělat!
U vchodu by mohlo být poučení : " Žádáme návštěvníky , aby se chovali tiše " Zejména by se to mělo napsat v azbuce a rómštině, protože tady neplatí " já si to zaplatil, já si to užiju po svém! "

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.