Uhynula olomoucká stařenka: Patřila mezi nejdéle žijící žraloky v Evropě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Uhynula olomoucká stařenka: Patřila mezi nejdéle žijící žraloky v Evropě

Žraločí babička z olomoucké zoo uhynula v noci na včerejšek.
Žraločí babička z olomoucké zoo uhynula v noci na včerejšek. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Smutná zpráva přišla z olomoucké zoo na Svatém Kopečku. V noci na včerejšek tam naposledy máchla ploutvemi samice žraloka černoploutvého, která byla zakladatelkou chovu těchto dravců na Hané.

„Dožila se úctyhodného věku a do poslední chvíle se těšila dobré kondici. Ještě včera žrala a plavala. Patřila k pěti nejstarším žralokům v Evropě,“ prozradil zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil.

oucké zoo od roku 1998. V posledních měsících jí dělaly společnost mladé samice z Hodonína a Brna. „Holky se velice dobře snášely a naše stařenka s příchodem mladinkých slečen vyloženě ožila. Krásně jí zpříjemnily podzim života a ona jim pomohla, aby si rychleji zvykly na nové prostředí,“ konstatovala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Víte že...

...uhynulá žraločice hanáckou zoo ale úplně neopustí? Tělo bude vypreparováno a vystaveno v prostorách zahrady.

Rychlý plavec

Žralok černoploutvý dorůstá do velikosti dvou metrů a patří k velmi rychlým plavcům. Vyskytuje se v mělkých lagunách korálových útesů. Na člověka neútočí, pouze když si splete nohu plavce s rybou, chňapne po ní. Ve volné přírodě se tento druh paryb dožívá 15 až 20 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.