Nejodvážnější potápěč světa: Leze žralokům do huby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejodvážnější potápěč světa: Leze žralokům do huby

Odvážný potápěč s přítelkyní
Odvážný potápěč s přítelkyní (Instagram)

Prohlédnout chrup domácímu mazlíčkovi je celkem bez rizika. Ale podívat se na zoubek žralokovi o váze elkem bez rizika. Ale podívat se na zoubek žralokovi o váze 500 kilogramů? Na to musí být člověk velký hrdina, nebo ještě větší blázen. 

Britský fotograf Simon Needham jednoho takového našel a vznikla tak jedna z nejpůsobivějších fotografií loňského roku. Vody kolem tichomořského ostrova Moorea (Francouzská Polynésie) se žraloky tygřími jen hemží, ale místního potápěče Pierricka Seybalda (36) to zjevně nijak neznervózňuje. Klidně vzal fotografa pod hladinu, počkal si na žraloka a pěkně zal fotografa pod hladinu, počkal si na žraloka a pěkně zblízka mu prohlédl celou tlamu. Šílenost? Ani ne, je v tom malý trik. „Hladím žraloka po čidlech na rypci, takzvaných Lorenziniho ampulích. To vyvolá tonickou imobilitu, kdy je žralok ve stavu naprostého klidu,“ říká Seybald.

Z obávaného tvora je rázem mazel

Jindy krvežíznivá šelma se změní v klidného mazlíčka. Někteří žraloci vydrží v tomto stavu až 15 minut. Ale pozor, různé druhy žraloků reagují různě! A velký bílý žralok, který je méně citlivý, by vám mohl hladící ruku ukousnout.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.