Holohlaví kystráčci, ptačí novinka v Zoo Praha: Milují nektar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Holohlaví kystráčci, ptačí novinka v Zoo Praha: Milují nektar!

Australský opeřenec je velký asi jako kos.
Australský opeřenec je velký asi jako kos. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Kystráčci modrolící jsou novými poklady Darwinova kráteru v Zoo Praha. Zabydlují se v expozici teprve třetí den. Jelikož jsou australští ptáčci zvídaví, prozkoumávají každou skulinku.

Kystráčci jsou milovníci sladkého, ale také lovci. „Živí se nektarem a hodně nazrálým ovocem. Na jazyku mají štětičky, aby mohli dobře sát,“ prozrazuje kurátor ptáků Antonín Vaidl. Aby si od šťáv neumazali peří, vybavila je příroda holou hlavičkou. Jídelníček si kystráčci ochotně zpestří také větším hmyzem nebo dokonce drobnějšími plazy, např. ještěrkou. „Mají poměrně ostré drápky, a tak jim lov nedělá problémy. Jsou nesmírně všeteční. Všechno prozkoumají, všude zalezou. V Austrálii se pohybují i kolem lidských obydlí,“ říká Vaidl.

Mají mnoho jmen

Kystráček modrolící bývá v angličtině lidově označován jako »banánový pták«. Jeho oficiální název lze přeložit jako »medožrout«. Latinský název by v češtině zněl »hmyzosavka«. Je označován také jako »medosavka modrolící«.

Významní opylovači

Květiny kystráčkové s chutí vysávají, ale na oplátu je podobně jako kolibříci opylují. Na rozdíl od nich však nejsou schopni vířivého letu na místě. Nektar proto nabírají zavěšeni na okolních větvičkách nebo listech, často hlavou dolů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.