Nová ochrana před špačky! Pouštějí jim křik dravců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nová ochrana před špačky! Pouštějí jim křik dravců

Hejna špačků se skládají z desítek až stovek tisíc ptáků.
Hejna špačků se skládají z desítek až stovek tisíc ptáků. (Foto FEKT VUT, Tanya Hart/Creative Commons)

Celý rok se starají o vinice, sledují zrání bobulí a těší se na sklizeň. O tu ale někdy vinaře připraví špačci, kteří sezobou i celý vinohrad. Vědci z Brna nyní zveřejnili nový vynález – zvukový systém, který nenechavé ptáky vyplaší.

Obří hejno špačků dokáže nadělat paseku překvapivě rychle. „Když se slétnou tisíce špačků mezi vinice, za 10 minut je většina úrody pryč,“ uvedla vedoucí týmu z Vysokého učení technického (VUT) Eliška Vlachová Hutová.

Chtějí ho ve Francii

Vědci zapojili do systému kamery a poplašné zařízení s nejrůznějšími zvuky, např. dravců, nebo poraněných špačků. Systém monitoruje vinici i oblohu, když špačky odhalí, spustí výstražný zvuk. O systém vyvinutý vědci z VUT Brno už projevili zájem vinaři z Francie, kteří ho chtějí nasadit v Burgundsku.

Kolik to stojí? Podle vedoucí výzkumu stojí systém několik desítek tisíc korun. Provozní náklady jsou ale nižší než u plynových děl či hlídání vinohradu myslivci. U menších vinařů je navíc možné pořídit systém společně a hlídat celé svahy najednou.

Otestovali ho 

Systém VUT testovalo ve vinicích Sonberk v Popicích. „Jeví se mi to rozhodně jako účinnější než plynová děla. Na ta si špačci bohužel už zvykli a lidem naopak vadí. Má to budoucnost,“ pochválil nový systém vinohradník Sonberku Roman Slouk.

Přečtěte si
-bello-
5. 4. 2022 • 00:36

Na Strahovském klášteře pouští už léta zvuky dravců ( poštolky) , aby jim tam nehnízdili holubi, u strak se to míjí účinkem,Dost to otravuje okolí..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.