Nejstarší gorila Kamba oslavila padesátiny: Dárek jí sežrala rodina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejstarší gorila Kamba oslavila padesátiny: Dárek jí sežrala rodina

Hostina v pražské zoo
Hostina v pražské zoo (Foto Aha! – Milan Kammermayer)

Dostala k 50. narozeninám své oblíbené pochoutky. Mrkev, rajčata i červenou řepu ale Kamba přehlédla. A vzápětí jí hostinu zblajzli ostatní členové gorilí tlupy ze Zoo Praha.

Kambu, nejstaršího člena gorilí rodinky, pustili chovatelé do expozice v rámci narozenin jako první. „Dali jsme jí náskok minutu a půl. Hnízdo z dřevěné vlny vyzdobené zeleninou ale obešla a pustila se do listí. Dárku si proto o samotě příliš neužila,“ popsal Nedělnímu Aha! šrumec ve výběhu chovatel primátů Jan Ťoupal. Když se ostatní z tlupy objevili, musela se s nimi stará dáma o dobrotu podělit...

Její rodiče zabili

Kamba žila v několika zoo od dvou let, kdy jí ve volné přírodě pytláci zabili oba rodiče. Fungující gorilí skupinu však poznala až v roce 2001 v Praze. V tlupě má roli tetičky. Ačkoliv se s Richardem dvakrát spářila, vlastního potomka se kvůli komplikovaným porodům nedočkala. Nakonec před čtyřmi lety podstoupila operaci, při níž přišla o dělohu a vaječníky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.