Objev v české přírodě: Největší brouk Evropy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Objev v české přírodě: Největší brouk Evropy

Krasavec opět v bezpečné zeleni.
Krasavec opět v bezpečné zeleni. ( Foto – Jakub Bílek)

Zahlédnout u nás obrněného rytíře hmyzí říše se dnes rovná zázraku. Fotograf Jakub Bílek (40) potkal roháče obecného ve Strážnici za obchodem. Největší brouk Evropy tam seděl na chodníku.

„Je to splněný sen,“ komentuje setkání s obrem amatérský fotograf přírody z Kladna. „Mnohokrát jsem se toulal u nás v křivoklátských lesích, kde prý roháči také jsou a nikdy jsem ho neviděl. Nakonec ho potkám až na jižní Moravě u potravin,“ říká Jakub Bílek. Setkali se minulou sobotu nedaleko strážnického kempu Kryštof. „Šel jsem si pro rohlíky a padesát metrů za prodejnou jsem ho našel,“ vzpomíná. Jakub bílek fešáka vyfotil. Aby roháč neutrpěl na chodníku újmu, opatrně ho sebral do kšiltovky a přenesl ho do bepečí zahrady ve skanzenu.

Pro Jakuba Bílka je focení přírody životním koníčkem.

O své dámy bojují

Roháči jsou vybaveni jako skuteční rekové hrozivými kusadly. Pevné krovky mají jako brnění a z jejich šesti nohou jim trčí ostré trny. Jako praví rytíři se chovají, když jim jde o dámu jejich srdce. Při souboji se do sebe zaklesnou kusadly. Zápas může trvat dlouhé minuty. Nakonec to jeden vzdá. Vyvolená je přitom natěšeně sleduje a čeká na vítěze. Roháči jsou zrkátka fascinující zjevem i životem.

Jsou to obři

Sameček roháče obecného dorůstá délky až 75 mm, výjimečně až 90 mm. Samičky jsou menší, měří 30 až 45 mm.

Kusadla připomínají paroží jeleni a stejně jak oni je používají k soubojům.

Kousavé samičky

Samičky mají kusadla mnohem menší, ale dokáží jimi bolestivě kousnout. Mohou procvaknout i prst.

Žijí v dutinách

Roháči žijí v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. Vyhledávají zejména duby. V jejich práchnivějícím dřevě se vyvíjejí po dobu tří až pěti let jejich larvy. Ty dorůstají velikosti okolo 10 cm.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.