Splněný sen sběratelky: K broučkům pořídila BROUKA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Splněný sen sběratelky: K broučkům pořídila BROUKA

Mirka Filipi se po 15 letech sbírání malých modelů dočkala.
Mirka Filipi se po 15 letech sbírání malých modelů dočkala. (Foto archiv Mirky Filipi)

Svůj velký sen si splnila majitelka u nás největší sbírky modelů »nových brouků« Mirka Filipi (38) z Opatovce na Svitavsku. Rozšířila ji o skutečný vůz, který jí učaroval už před 20 roky, ale nemohla si ho dovolit.

Velkého brouka si Mirka pořídila jako kabriolet a v černé barvě. Domů, kde žije s manželem a dvěma dětmi, si 14 let staré auto přivezla z autobazaru.

Je to láska...

„Jsem z něj nadšená, miluji ho. Je to mazel a člen rodiny. Jako naše třetí dítě,“ pochvaluje si čtyřkolového miláčka. „Jezdím s ním jen já, ale na výletech ho někdy, ač nerada, půjčím manželovi,“ dodává Mirka, která pracuje jako prodavačka.

Koupi zhatil virus

Opravdového »brouka« si Mirka, zapsaná od minulé zimy v české knize rekordů se sbírkou 176 modelů Volkswagenů New Beetle (deník Aha! informoval letos v lednu), chtěla pořídit už letos na jaře. Její plán ale zhatila pandemie a nařízená opatření.

Sbírka se rozrůstá

Ani po splnění velkého životního snu však Mirka na modely brouka nezanevřela. Sbírku dál rozšiřuje. Jen za posledních osm měsíců se rozrostla ze 176 na 230 kousků. Modely má sběratelka vystavené ve vitríně v ložnici a má je v několika velikostech a v různých designech. Největší brouci jsou v měřítku 1:18, nejmenší 1:87.

Lidový vůz

Volkswagen Typ 1 byl vyráběn německou automobilkou Volkswagen v letech 1938 až 2003. Původně šlo o lidový vůz pro masy, ovšem v průběhu času se stal ikonou. Jméno Brouk (v anglicky mluvících zemích Beetle, německy Käfer) je přezdívkou, kterou mu dali nejspíš Američané. Později se používalo i coby oficiální název modelu. Roku 1998 představil VW model New Beetle, který designově navazuje na původního Brouka. Celkem sjelo z výrobních pásů přes 22 milionů tohoto osobitého auta.

Víte že...

...moderní verze Volkswagenu Beetle se vyráběla od roku 1998 až do loňského léta?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.