Seriál Aha! Rok úspor: Jak ušetřit na dopravě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Seriál Aha! Rok úspor: Jak ušetřit na dopravě?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Podle statistik padne v českých domácnostech na výdaje spojené s dopravou celá jedna desetina výdajů. A to už je pořádný důvod, proč zrovna tady hledat úspory. Aha! vám přináší řadu rad, jak ušetřit, ať už jedete autem, autobusem či vlakem.

Auto, nebo radši bus?

Absolutně nejlevněji mohou cestovat důchodci, postižení a studenti. Ti díky vládní slevě na dopravu platí jen 25 % ceny jízdenky vlaků a autobusů a ani cesta úsporným vozem není levnější. Pokud ale cestuje rodina nebo samotný dospělý člověk, není už situace tak jednoznačná. Spočítali jsme proto modelové situace a nestačili se divit. Přestože samotný člověk v autě je doslova synonymem plýtvání, mnohdy je to levnější varianta než jízda hromadnou dopravou.

Na dlouhé trasy vede vlak

Kupříkladu na dlouhých trasách mezi velkými městy může být nejlevnější jízdenka na vlak tak levná, že by se obyčejný dospělý dokázal za cenu cesty úsporným autem i vrátit a ještě by mu zbylo na pivo. Jenže to platí pouze pro nejlevnější jízdenku, kterou jsme našli. Naopak oproti té nejdražší na stejné trase by bylo o 74 korun výhodnější sednout sám do auta. A oproti nejdražšímu autobusovému spojení by ušetřil dokonce 115 korun. Také by se mohlo zdát, že v případě rodiny se dvěma dětmi do 5 let je absolutně jasnou volbou využít k dlouhé cestě vůz, ale ani to není vždy pravda. Nejlevnější vlakovou jízdenku pro takovouto rodinu jsme dokázali najít o 42 korun levnější, než kdyby jeli úsporným autem.

Mezi městečky vítězí auto

Spojů tu nejezdí tolik a cesta autem mezi menšími městy je častou volbou. A jak je vidět, vyplatí se nejen díky rychlejší přepravě. Až na výjimku dotovaného jízdného důchodců či studentů se auto oproti hromadné dopravě vyplatí vždy. U dospělého, i kdyby měl jet autem sám. Platí to ovšem pouze pro úsporný vůz, protože cestování vozem s vyšší spotřebou už může být dražší. S naprostou jistotou je pak cestování autem levnější pro rodinu. A to více než dvojnásobně.

U města vsaďte na auto

Zajíždí sem městská hromadná doprava a autobusem či vlakem do města můžete vyrazit v několikaminutových intervalech. Jenže i v příměstských oblastech se často vyplatí sednout do auta. A to dokonce, i kdybyste měli jet autem sami. Mohou za to systémy zón, které v řadě českých měst i na kratší vzdálenosti donutí koupit si dražší jízdenku, přestože pojedete třeba jen pár kilometrů. Kla﷯sický vlak v našem případě vyšel o něco levněji než městská doprava, ale samostatnému cestovateli by se vyplatil jen tehdy, pokud by měl úspornější vůz. Nicméně je třeba dodat, že lidé, kteří v příměstských oblastech bydlí, často vlastní časové (kupř. roční) kupony na městskou dopravu, které jsou mnohem levnější než jednorázové jízdenky.

Kde brát levný benzin a naftu?

Při tankování se vyplatí přemýšlet dopředu. Ceny na totemech čerpacích stanic se totiž liší velmi výrazně podle toho, kde daná pumpa leží. Na asi nejvyšší ceny tak narazíte na dálnicích a hlavních tazích, kde pumpaři těží z toho, že si řidiči prostě chtějí natankovat co nejrychleji a nechtějí z trasy uhýbat. Přitom stačí popojet pár kilometrů a můžete výrazně ušetřit. Dálnice U města sjeďte. Třeba na dálnici D1 je řada měst (Humpolec, Jihlava, Velké Meziříčí atd.), kde jsou ceny dálničních čerpaček třeba i o 4 koruny na litr dražší, než za kolik prodávají palivo pumpy v těchto městech. Ty jsou přitom mnohdy vzdálené jen pár set metrů od sjezdu z dálnice. A podobné to je na všech českých dálnicích.

Velká města

Ve velkých městech narazíte na dražší čerpačky nejčastěji u nejfrekventovanějších komunikací a u obchvatů. Na druhou stranu tu jsou pumpy s nízkými cenami často součástí areálů velkých obchodů (Albert, Makro, Globus, Tesco atd.). Ušetřit se dá i na automatických pumpách bez obsluhy, které jsou často levnější než ty s obsluhou.

Přečtěte si
koliaska
1. 3. 2022 • 01:48

Bohužel je to tak. Doprava je v dnešní době hodně drahá. Já jsem třeba ale hodně ráda, že se z větší části pohybuji městskou dopravou, než autem. Vyjde to totiž levněji. A navíc jak tak sleduji zprávy z dopravy na http­s://ww­w.do­pravad­nes.cz/ tak jsou poslední dobou pořád někde nějaké uzavírky, tak to bych asi za volantem ztratila nervy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.