BMW jako chameleon: Mění barvu na požádání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

BMW jako chameleon: Mění barvu na požádání!

Z bílé barvy…
Z bílé barvy… (Foto scom, reprofoto YouTube)

Nemůžete se rozhodnout, jakou barvu má mít vaše auto? Firma BMW to vyřešila za vás. Její technologie e-Ink, kterou představuje na technologickém veletrhu CES v americkém Las Vegas, vám totiž umožní měnit barvu svého vozu podle nálady!

„To je jak od Jamese Bonda,“ pochvalují si fanoušci novinku demonstrovanou na modelu BMW iX Flow. A skutečně, stačí zmáčknout knoflík a auto se přebarví z bílé na šedou, nebo naopak! „Vše je založeno na využití elektroforetické pohyblivosti, kdy elektrické pole odděluje molekuly, v tomto případě černé a bílé,“ vysvětlují technici BMW. Dalším krokem bude použití stejné technologie uvnitř vozu. Změna barvy vozu např. podle venkovní teploty může také regulovat spotřebu energie potřebné k chlazení či topení v interiéru, a tím u elektroauta zvyšovat dojezd. Může se ovšem také stát noční můrou pro policii, bude-li po takovém autě pátrat či je chtít zastavit...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.