Neobvyklé exponáty v Botanické zahradě v Teplicích: Bojíte se pavouků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neobvyklé exponáty v Botanické zahradě v Teplicích: Bojíte se pavouků?

Maxim Sali (6) z Teplic u největšího pavouka na výstavě.
Maxim Sali (6) z Teplic u největšího pavouka na výstavě. (Foto Aha! – Helena Lacinová, internet, Arachnopark World)

Děsí vás chlupaté dlouhé nohy pavouků velikosti dezertního talířku? Zkuste svůj strach překonat a zajděte se podívat na nejmenší a největší druhy pavouků sklípkanů do Botanické zahrady v Teplicích. Tyhle potvory tady představují poprvé! A třeba nakonec zjistíte, že jsou roztomilí...

„Sám se pavouků bojím, nicméně právě tato výstava ve mně vzbuzuje tolik odvahy, že už kolem nich pár dní procházím a zdravím se s nimi. Snad za týden si zkusím pavouka i pochovat ve dlani,“ řekl při otevření výstavy ředitel botanické zahrady Petr Šíla. „Zajít se na ně podívat je nejlepší cesta, jak překonat arachnofobii, tedy strach z pavouků,“ poznamenala Petra Svobodová (38) z Arachnoparku World v Ústí nad Labem, který výstavu spolupořádá. K vidění je přes čtyřicet druhů sklípkanů.

„Ještě se nestalo, že by po kousnutí sklípkana někdo zemřel. Není smrtelné, ale může být silně bolestivé a oslabení jedinci by měli vyhledat lékaře,“ řekla Petra Svobodová. Chovem sklípkanů se zabývá dvanáct let, má jich na sto druhů a včetně pavoučích miminek tři a půl tisíce kusů. Říká, že vděčnými posluchači přednášek jsou především děti. „Jsou bez předsudků, a tudíž se pavouků nebojí,“ dodala s tím, že o špatné vnímání pavouků se postaraly hlavně hororové filmy.

Sklípkani

Patří do řádu pavoukovci. U pavouků všeobecně se vývoj během tři sta milionů let skoro nezměnil. Některé druhy lze chovat v běžných teráriích. V Česku sklípkan nežije, jen tři příbuzné druhy sklípkánka. Tarantule je pro sklípkana nesprávný název. Sklípkanů bylo popsáno neuvěřitelných 1000 druhů!

Výstava potrvá do 13. listopadu, vstupné je 100 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.